T-15 Armata

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
T-15 Armata
T-15 Armata
Generella egenskaper
TypPansarskyttefordon
Besättning7-9 soldater
Vikt48 ton
Skydd och beväpning
Skyddreaktivt pansar och aktiva skyddssystemet Afganit
Primär beväpning2A42 30 mm automatkanon
Sekundär beväpningen 7,62 mm koaxial PKT-kulspruta och ett fäste med två Kornet trådtyrda pansarvärnsrobotar på båda sidor
Mobilitet
Motormultifuel dieselmotor
1 500 hk
Växellådahydro-mekanisk automatisk växellåda
Hastighet på väg70 km/h
Räckvidd550 km

T-15 Armata (ryska: T-15А), med industriell beteckning "Object 149", är ett ryskt tungt pansarskyttefordon som visades upp 2015 under repetitioner för segerdagsparaden i Moskva. T-15 förväntas ersätta de ryska markstyrkornas BMP-2 och MT-LB.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Konceptet för infanteri-stridsfordonet utvecklades under 1960-talet under det kalla kriget, där en konfrontation mellan länderna i Nato och Warszawa-pakten förväntades domineras av stridsvagnar, så att infanteri krävde transport för att upprätthålla tempot, samtidigt som beväpningen måste vara tillräcklig att bekämpa stridsvagnar och pansar för att motstå maskingevär och artillerield; Sovjetunionen skapade BMP-1/2 och USA M2/M3 Bradley. Medan IFVs gav bättre eldkraft, gjorde mängden anti-tankvapen och styrda missiler det opraktiskt och oekonomiskt att skydda dem från sådana vapen. Efter kalla kriget, ägde de flesta striderna rum i stadsområden, som striderna för Grozny i Ryssland. Medan stora förluster skulle kunna tolereras i ett supermaktskrig, så är det ohållbart att t.ex. en terrorist beväpnad med anti-tank vapen enkelt kan döda hela trupper på en gång genom att förstöra deras fordon. I ett försök att göra skyddet bättre för pansarskyttefordon har vissa länder experimenterat med att bygga om stridsvagnar för att transportera trupper.

Design[redigera | redigera wikitext]

Den ryska T-15 är baserad på Armata Universella Vapenplattformen som den delar med bland annat stridsvagnen T-14 Armata, med motorn förflyttad till fronten för att rymma ett passagerarutrymme baktill, vilket lägger motorn som en slags sköld mot frontala träffar. Passagerarkapaciteten uppskattas till mellan sju och nio soldater. Vid 48 ton är fordonet något tyngre än T-90-stridsvagnen. Den har flera funktioner, inklusive en inbyggd skopa för att gräva in sig i en befäst position och T-14s många kameror och sensorer.

Beväpning[redigera | redigera wikitext]

T-15 har fjärrkontrolltornet Bumerang-BM (Epoch) med sin 2A42 30 mm automatkanon, en 7,62 mm koaxial PKT-kulspruta och ett fäste med två Kornet trådtyrda pansarvärnsrobotar på båda sidor. I utveckling är även AU-220M Baikal fjärrstyrd vapenstation som har en AK-257 57 mm halvautomatisk kanon och 9M120 Ataka pansarvärnsrobot.

Mobilitet[redigera | redigera wikitext]

T-15 är som T-14 baserad på Armata Universella Vapenplattformen, men till skillnad från T-14 har den motorn fram. Den drivs av en ny generation 1 500 hk multifuel dieselmotor kombinerad med en hydro-mekanisk automatisk växellåda, har en stridsvikt på cirka 48 ton, en maxhastighet på 65–70 km/h, en räckvidd på 550 km och ett effekt-till-vikt förhållande över 30 hk/t.

Skydd[redigera | redigera wikitext]

Liksom T-14 är T-15 skyddad av reaktivt pansar och aktiva skyddssystemet Afganit (Ryska: Афганит). Det använder fyra ”soft-kill” avfyrningstuber för att distribuera rökgranater som stör fiendesystemens visuella och infraröda styrsystem och fem ”hard-kill” avfyrningstuber på toppen av skrovet, jämfört med T-14: s tio rör på tornet som automatiskt vänder sig för att möta ett hot. T-15 har "en aldrig tidigare skådad skyddsnivå", inklusive förbättrad passiv stål- och keramisk kompositpansar och en stålbur på baksidan. Dess nya Malakhit (Malachite) ERA påstås skydda mot ATGM som FGM-148 Javelin och Missile Moyenne Portée (MMP) och 120 mm ammunition som de tyska DM53 / DM63 och Amerikanska M829A3 APFSDS saboterna. Förutom ”hard-kill” och ”soft-kill” APS har T-15 en speciell färg som signifikant minskar fordonets infraröda signatur. Underdelen förstärks med en extra pansarplatta för extra skydd mot minor och IED:s, och det har ett störningssystem för att detonera radiostyrda stridsvagnsminor. T-15 har även ett NBC-skyddssystem.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, T-15 Armata, 27 augusti 2017.