TL;DR

Från Wikipedia

TL;DR eller tl;dr, förkortning av too long; didn't read (svenska: Alltför långt; läste inte detta) är internetslang som uttrycker att en text eller ett inlägg som hänvisats till har ignorerats på grund av sin längd. Det kan också användas för att inleda en sammanfattning av en lång text.

Påtala överdrivet lång text[redigera | redigera wikitext]

Begreppet används för att påtala att en text är så överdrivet lång och detaljerad att det är ogörligt att avsätta den tid som krävs för att läsa igenom texten. Detta kan vara fallet med långa och detaljrika avtalsvillkor (Terms and Conditions) som få orkar läsa igenom, vilket möjliggör att villkor som är ofördelaktiga för den enskilde användaren kan passera obemärkt.

Begreppet kan användas vid svar på långa inlägg i dialoger på internet, för att markera att det inte varit möjligt eller rimligt att läsa igenom hela inlägget innan det besvaras.

Anvisa en kortare sammanfattning[redigera | redigera wikitext]

Begreppet kan också användas för att anvisa en kortare version av en text riktad till den som inte anser sig ha tid att läsa den fullständiga texten. Betydelsen blir då ungefär "sammanfattning" eller "summary".[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Frasen är belagd sedan åtminstone 2002,[2] och 2013 lades den till i Oxford Dictionaries Online.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Oxford Dictionaries Online quarterly update: new words added to oxforddictionaries.com today”. OxfordWords blog. Oxford University Press. 28 August 2013. http://blog.oxforddictionaries.com/august-2013-update/. ”TL;DR, abbrev.: ‘too long didn’t read’: used as a dismissive response to a lengthy online post, or to introduce a summary of a lengthy post.”  Arkiverad 14 april 2016 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ ”TL;DR - abbreviation or noun”. Merriam-Webster Dictionary. https://www.merriam-webster.com/dictionary/TL%3BDR. Läst 25 maj 2023.