Tabernakel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gamla testamentets tabernakel (1914)

Tabernakel (latin tabernaculum, skjul, hydda, tält) var hos romarna särskilt den hydda eller det skjul, varifrån de officiella spåmännen, augurerna, företog sina teckenskådningar (auspicia).

Israeliternas helgedom[redigera | redigera wikitext]

I översättning av Gamla Testamentet används ordet om den flyttbara helgedom som den judiska förbundsarken förvarades i. Tabernaklet var israeliternas som ett prakttält anordnade nationalhelgedom ("stiftshyddan") under ökenvandringens tid och intill dess att templet i Jerusalem uppfördes (se 2 Mos. 25f.).

Interiörarkitektur[redigera | redigera wikitext]

Inom den kristna kyrkan betecknar tabernakel i allmänhet en av kolonner eller andra fria stöd buren takhimmel, baldakin, till exempel över ett altare, över en helgonbild, ett krucifix eller en förnämlig persons plats. Ordet nyttjas därjämte i samma betydelse som sakramentshus och sakramentsskåp samt även om den på altardisken stundom anordnade uppsats, i vilken ett förvaringsrum finns för det heliga brödet (hostian), och som i sin ordning ofta tjänar som fotställ för ett krucifix. Jfr ciborium.

Namn på kyrkor och kapell[redigera | redigera wikitext]

Många kyrkor och kapell inom väckelserörelsen heter Tabernaklet. Exempelvis Tabernaklet, Göteborg (Göteborgs baptistförsamling). I Stockholm fanns tidigare Tabernaklet (Vasastadens Baptistförsamling, Stockholms 4:e Baptistförsamling), som tillsammans med Betelkapellet och Saron-kyrkan 1961 bildade Norrmalms baptistförsamling och lät bygga NorrmalmskyrkanNorrtullsgatan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]