Tadelakt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Tadelakt eller marockansk tadelakt är ett kalkputs-baserad ytskiktsmaterial med flertusenårig tradition. Tadelakt har sitt ursprung i Nordafrika och är vanligt förekommande från Marocko i väst till dagens Turkiet i öst. Tadelakt är förekommande idag i Sydeuropa, då i Italien och Spanien men främst förekommande i Frankrike som i spåren av kolonialtiden tog tekniken med sig.

Lämplig yta kan vara sten, tidigare puts, betong eller modern våtrumsgips. Alla torra ytor med begränsad rörlighet i strukturen är lämpliga, väggar eller golv. Tadelakt har använts som komplement eller tillsammans med kakel och mosaik. Tekniken som används kan variera och sägs vara lätt att lära sig men tar en livstid att bemästra.

Genom att blanda kalbrukspulver, pulveriserad marmor, mineral eller oxidpigment och vatten i rätt mängd får man en gräddfilsliknande konsistens som sedan appliceras oregelbundet på en jämn yta med en borste. Varefter ytan fått torka i 24 timmat appliceras ett andra lager som arbetas jämnt med en glätta. Under hela processen kan man "bättra" genom att återfukta ytan innan man tillsätter mer av blandningen. Efter detta andra lager fått torka behandlas ytan med vatten och slipas slät och glansig med en slät sten i cirkulära rörelser. Detta stänger materialet och gör ytan så gott som vattentät. För att slutligen få ett mer effektfullt djup i ytan och ytterligare förstärka vattenmotståndskraften kan den behandlas med såpa gjord på olivolja eller med bivax. Ytan poleras till efterfrågad glans. Den färdiga ytan har en lång näst intill obegränsad livstid och sägs vara lika vacker till den dag då huset eller föremålet rasar samman. Exempel på platser man kan beskåda tadelakt i alla sin prakt och färgrikedom är i klassiska Hamam - turkiska bad, och i och på fasad och golv i palatsen i Marrakech. Detta är ett material och en teknik som är även börjat används igen i modern arkitektur.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]