Talk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Talk

Talk (ord av persiskt ursprung: talk (تالک ), latinskt namn: Talcum) även steatit och tvålsten är ett mineral med vit eller ljust grön färg. Den kemiska formeln är Mg3(OH)2Si4O10. Hårdheten enligt Mohs skala är 1. Som livsmedelstillsats betecknas talk med E-nummer E 553b. I naturligt förekommande talk kan föroreningar av Tremolitasbest[1] förekomma och naturlig talk misstänks därför kunna ge upphov till lungcancer.

Talk i pulverform används till exempel av gymnaster för att öka friktionen mot insidan av händerna för bättre grepp. Talk som används i konsumentprodukter får inte innehålla någon asbest.

Täljsten är en metamorf bergart och består av en blandning av minst 50 % talk samt magnesiumsilikat/klorit. Täljsten är en relativt mjuk sten som är tämligen lättbearbetad. Den mjukare stealiten kan man skrapa med en nagel. Den är inert (tålig) mot kemikalier och vid kontakt ändrar materialet varken färg eller struktur. Känns vid beröring något oljig. Exponerad utomhus blir den hårdare genom oxidation och fuktförlust. Täljsten har använts i århundraden för att skära i och som ett exempel är skulpturerna i Hoysala templet i Belur, Indien gjorda av täljsten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 26 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100826022301/http://www.av.se/teman/asbest/var_finns_asbest/typer.aspx. Läst 16 augusti 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]