Talko

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Talkoot)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tältresning för midsommarfirande i Ylimuonio i finländska Lappland
Taktäckningsdugnad i Aune i Tydal i Norge omkring 1915

Talko är frivilligt arbete som görs av en gemenskap, från att bygga en bystuga till att turvis sköta gårdsplanen åt en sjuk granne.

Till begreppet hör att talko görs i någon mening kollektivt, oftast tillsammans i en större grupp och under en begränsad tid. Som tack brukar talkovärden bjuda på mat och dryck efter avslutat arbete.

Ordet talko är etablerat i finlandssvenskan. Det härstammar sannolikt via finskan från det ryska ordet "toloka" med samma betydelse. I finskan används ordet i plural, i formen talkoot.

Ordet finns också på meänkieli[1].

Dugnad[redigera | redigera wikitext]

Rikssvenskan har det från norska, ursprungligen fornnordiska, "dugnaðr" (hjälp), hämtade ordet "dugnad", någon gång "dugning", som används vardagligt i Sverige med samma betydelse.[2][3] Även ordet "arbetsgille" har förekommit på rikssvenska.[4]

Ating[redigera | redigera wikitext]

Det gotländska ordet ating har samma innebörd.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Niemi; Gå samman för Tornedalen i Norrländska Social-Demokraten den 12 januari 2018
  2. ^ "Det har varit dugnadsdagar i Lomviken. Fönsterluckorna har tagits av och det har städats upp runt gården", Lomvikens webbsida 20 juni 2012 Arkiverad 24 april 2013 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ "Dugningsprincipen fungerar även den här helgen i Örebro. Maten är lagad i förväg av de olika kommuniteterna i stan, och deltagare anmäler var och när de kan tänka sig bidra med arbetsinsatser.", Dagen 25 mars 2009
  4. ^ Arbetsfest i Nationalencyklopedin

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]