Tammy

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tammy
(Tammy and the Bachelor)
RegissörJoseph Pevney
ProducentRoss Hunter
ManusOscar Brodney
Baserad påTammy Out of Time
av Cid Ricketts Sumner
MedverkandeDebbie Reynolds
Walter Brennan
Leslie Nielsen
OriginalmusikRay Evans
Jay Livingston
Frank Skinner
FotografArthur E. Arling
KlippningTed J. Kent
ProduktionsbolagUniversal-International
Premiär14 juni 1957
Speltid89 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb Elonet

Tammy (engelska: Tammy and the Bachelor) är en amerikansk romantisk komedifilm från 1957 i regi av Joseph Pevney. Filmen är baserad på romanen Tammy Out of Time av Cid Ricketts Sumner. I huvudrollerna ses Debbie Reynolds, Walter Brennan och Leslie Nielsen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om en 17-årig flicka som lever med sin morfar på en husbåt i Mississippi och blir förälskad i en väluppfostrad men egensinnig man som forskar om tomater.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Inspelningen ägde rum från 24 april till början av juni 1956.[1] Filmen hade premiär 14 juni 1957 och hade inledningsvis begränsad framgång.

Titelsången, framförd av Reynolds, släpptes några veckor senare och blev omedelbart populär och låg etta på Billboardlistan i fem veckor. I och med sångens framgångar nylanserades filmen och drog storpublik. Den blev nominerad till en Oscar för bästa sång.[1]

Filmen fick flera uppföljare med andra skådespelare i titelrollen, Sandra Dee spelade Tammy i två filmer 1961 och 1963 och Debbie Watson gjorde rollen i en tv-serie från 1965-1966 samt en film från 1967.[1]

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] LoBianco, Lorraine. ”Tammy and the bachelor” (på engelska). tcm.com. TCM. http://www.tcm.turner.com/this-month/article/313425%7C0/Tammy-and-the-Bachelor.html. Läst 15 maj 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]