Tančící dům

Från Wikipedia
Version från den 10 december 2017 kl. 00.43 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.6.1))
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tančící dům

Tančící dům ("Det dansande huset") är det i folkmun vedertagna namnet på en byggnad i den tjeckiska huvudstaden Prag. Husets arkitekt är den Jugoslavienfödde tjecken Vlado Milunić, som i samarbete med kanadensaren Frank Gehry såg till att byggnaden färdigställdes 1996. De tidigare byggnaderna på platsen hade rasat under USA:s bombning av Prag 14 februari 1945.[1]

När byggnaden stod färdig, skapade dess otraditionella utformning kontrovers. Tjeckiens president Václav Havel, som övervakade bygget under lång tid, var emellertid en av de positiva. Havel hoppades att Tančící dům skulle bli centrum för kulturella aktiviteter i staden.

Det egentliga namnet på byggnaden var Fred och Ginger (efter de berömda dansarna Fred Astaire och Ginger Rogers - huset påminner vagt om ett dansande par). Huset utmärker sig bland byggnaderna i nybarock, nygotik, och jugend som i övrigt präglar Prag och har gjort dess stadsarkitektur välkänd.

På taket finns en fransk restaurang och huset i övrigt inrymmer kontor för en rad multinationella bolag. Idén om att göra Tančící dům till ett kulturcenter förverkligades dock aldrig.

Referenser

  1. ^ "14th February 1945 alias Ugly Wednesday". Arkiverad 6 januari 2016 hämtat från the Wayback Machine. praha.eu, 2010-02-14. Läst 7 april 2016. (engelska)

Externa länkar