Tana älv

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tana älv i sommarnatten.

Tana älv (finska Tenojoki, norska Tana eller Tanaelva, nordsamiska Deatnu) är en älv i norska Finnmark fylke och finländska Lappland. Det samiska namnet betyder "Stor Flod". Dess viktigaste bifloder är Enare älv och Kárášjohka älv.[1]

Tana är Finnmarks största älv och har ett avrinningsområde på 15.700 km². Älven får sitt namn vid sammanflödet av Enare älv från söder och Kárášjohka från sydväst och är gränsflod mellan Norge och Finland. Kárášjohka är, via Iešjohka, avflöde för Iešjávri, Finnmarks största sjö. Tana älv flyter sedan till Ishavet genom den breda och bördiga Tanadalen, huvudsakligen i nordöstlig och nordlig riktning. Älven är bred och ganska grund samt svagt strömmande, så att båtar kan stakas över den långt upp i bifloderna i söder. På finska sidan av älven finns Utsjoki kommun, där bosättningen är koncentrerad till Utsjoki kyrkoby och Nuorgam, som ligger längst norrut i Finland. På norska sidan ligger Karasjok kommun i söder och Tana kommun i norr.

Inräknat gränsälvarna uppströms, Rajajoki och Enare älv, utgör Tana gräns mellan Norge och Finland på en sträcka av 252 km och är så räknat 310 km lång.

Tana älv utmynnar i Tanafjorden, den östligaste av de i Finnmarks fjällplatå söderut inträngande stora fjordarna, omkring 70 km lång och 10–12 km bred, med branta, öde, kala, endast glest bebyggda stränder och med förgreningarna Hopsfjorden i väst, Langfjorden och Vestertana i sydväst och Troldfjorden i öster.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svein Askheim (27 januari 2017). ”Tanaelva”. Store norske leksikon. http://snl.no/Tanaelva. Läst 10 april 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]