Tandhygienist

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tandhygienist (i Finland munhygienist) är en person som arbetar inom odontologisk profylaktik, det vill säga förebyggande tandvård. Tandläkare och tandhygienist samarbetar ofta.

En tandhygienist kan utvärdera och ge råd om munhygien. Tandhygienister får diagnostisera karies och parodontit. Arbetsuppgifterna omfattar även att tillse bästa möjliga förhållanden i munnen utan att göra några invasiva ingrepp. Det kan exempelvis innebära att avlägsna tandsten, fluorlacka, fissurförsegla och ta bort plack. Vid sådant arbete används särskild arbetskläder, som inkluderar ett förkläde. Invasiva ingrepp, som exempelvis tandlagningar och kirurgiska behandlingar, är tandläkarens yrkesuppgifter.

Tandhygienistyrket är ett legitimerat yrke sedan 1991, kravet är en tvåårig högskoleutbildning som leder fram till en yrkesexamen. Många högskolor erbjuder även ett tredje år, vilket ger en kandidatexamen i oral hälsa. I framtiden är det möjligt att tandhygienisten får en större betydelse inom tandvården, eftersom en tandläkarbrist är förväntad.

Se även[redigera | redigera wikitext]