Tankesmedja

Från Wikipedia
Version från den 11 januari 2015 kl. 01.47 av NH (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 83.248.129.65 (diskussion) till senaste version av 213.89.99.149)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En tankesmedja är en mer eller mindre lös sammanslutning av skribenter och intellektuella som har som syfte att påverka den politiska opinionen. Ofta är tankesmedjorna knutna till ett politiskt parti, arbetsgivarorganisation eller fackförening.

Ett viktigt kriterium för att bedöma om det är en tankesmedja eller inte är om sammanslutningen aktivt försöker delta i samhällsdebatten och tillgängliggöra och sprida sina idéer och tankar till allmänheten. Jämför med lobbying.

Tankesmedja är också en vanlig beteckning på oberoende institut vars verksamhet är mer policyorienterad än renodlade forskningsinstitut. Dessa institut kan vara avsevärt större, och ha en mer vetenskapligt präglad verksamhet än de tankesmedjor som existerar i opinionsbildande syfte.

Sverige

Bland de mer välkända svenska tankesmedjorna finns Timbro och Arena Idé. Timbro, som grundades av dåvarande SAF finansieras numera av Stiftelsen Fritt Näringsliv. Arena Idé (tidigare Agora) ingår i Arenagruppen och finansieras främst av medlemsförbund i LO och TCO. Andra svenska tankesmedjor är Civitas (med anknytning till kristdemokratin), Arbetarrörelsens Tankesmedja (med anknytning till LO, ABF och SAP), Cogito (med anknytning till grön politik), Fores, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle och Sektor 3

Europa

Storbritannien

Tyskland

USA

Se även