Tata Motors

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tata Motors är en indisk bilkoncern som ingår i konglomeratet Tata Group. I Tata Motors ingår bland andra Jaguar och Land Rover.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Tillverkningen kom igång 1945 under namnet Tata Engineering and Locomotive Co. Ltd. och bestod till att börja med av tågtillverkning. Ett samarbetsavtal kom sedan att tecknas med Daimler-Benz för tillverkning av nyttofordon. Man har gjort expansioner över världen genom diverse uppköp. År 2004 köptes Daewoos lastbilstillverkning. År 2005 köptes 21 procent av aktierna i Hispano Carrocera, och 2009 köptes resterande aktier.

Idag har Tata fabriker i Jamshedpur, Lucknow och Pune och är Indiens största biltillverkare. Tillverkning sker också i ZAZ-fabriken i Ukraina. Tata Indica tillverkades på licens 2003-2005 av Rover, som CityRover.

År 2008 köpte Tata Motors märkena Jaguar och Land Rover, ägda av Ford. Märkena Daimler och Rover ingick i köpet.

År 2008 lanserades Tata Nano, som beräknades bli den billigaste bilmodellen någonsin (med hänsyn tagen till inflationen), med ett grundpris på 100 000 rupier (motsvarande ca 17 500 kronor).[1][2]. Tata Nano har även modifierats för den europeiska marknaden. Den europeiska modellen, Tata Nano Europa, är något större, har en starkare motor och är modifierad för att klara europeiska avgas- och säkerhetskrav.

Modeller[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]