Tata Motors

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tata Motors är en indisk bilkoncern som ingår i konglomeratet Tata Group. I Tata Motors ingår bland andra Jaguar och Land Rover.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Tillverkningen kom igång 1945 under namnet Tata Engineering and Locomotive Co. Ltd. och bestod till att börja med av tågtillverkning. Ett samarbetsavtal kom sedan att tecknas med Daimler-Benz för tillverkning av nyttofordon. Man har gjort expansioner över världen genom diverse uppköp. 2004 köpte man Daewoos lastbilstillverkning. 2005 köpte man 21 procent av aktierna i Hispano Carrocera, 2009 köpte man resterande aktierna.

Idag har man fabriker i Jamshedpur, Lucknow och Pune och är Indiens största biltillverkare. Man har även tillverkning vid ZAZ-fabriken i Ukraina. Tata Indica tillverkades på licens 2003-2005 av Rover, som CityRover.

2008 köpte man de anrika märkena Jaguar och Land Rover, ägda av Ford. Man såg till att också få med märkena Daimler och Rover.

2008 lanserades Tata Nano som beräknades bli den billigaste bilmodellen någonsin (med hänsyn tagen till inflationen), med ett grundpris på 100 000 rupier (motsvarande ca 17 500 kronor).[1][2]. Tata Nano har även modifierats för den europeiska marknaden. Den europeiska modellen, Tata Nano Europa, är något större, har en starkare motor och är modifierad för att klara europeiska avgas- och säkerhetskrav.

2013 annonserade man att man skall lansera en bil som går på komprimerad luft.

Aktuella modeller[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]