Tchads flagga

Från Wikipedia
Tchads flagga
Tchads flagga
AnvändningNationsflagga Nationsflagga till lands
Proportioner2:3
Antagen6 november 1959

Tchads flagga är en trikolor i färgerna blått, gult och rött. Flaggan antogs den 6 november 1959 och har proportionerna 2:3.[1]

Symbolik[redigera | redigera wikitext]

I flaggans färger har man har kombinerat de traditionella panafrikanska färgerna med de färgerna från de gamla kolonialmakten Frankrikes flagga. Gult representerar solen och öknen, blått står för himlen och vattendragen i landets södra delar, och rött står för de offer som gjordes under självständighetskampen. Rumäniens flagga har samma utformning och liknande färger, men den blå nyansen i Tchads flagga är något mörkare (Pantone 281c istället för Pantone 280c). Flaggans form anknyter till Frankrikes flagga.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Flaggan tillkom genom lag #59/13 den 11 juni 1959 i samband med att Tchad blev en självstyrande republik, och behölls efter självständigheten den 11 augusti året efter. Flaggan finns definierad i artikel 8 i den senaste versionen av landets författning som antogs genom en folkomröstning i slutet av 2004.[2] Trots Tchads turbulenta politiska historia har flaggan aldrig ändrats, delvis beroende på att den aldrig förknippats med ett politiskt parti eller en etnisk gruppering.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Allt om världens flaggor, s. 75.
  2. ^ ”Constitution de Tchad” (på franska) (PDF). Encyclopédie numérique des droits de l'homme. Arkiverad från originalet den 27 november 2009. https://web.archive.org/web/20091127192311/http://www.droitsdelhomme-france.org/IMG/Constitution_du_Tchad.pdf. Läst 8 december 2009. 

Se även[redigera | redigera wikitext]