Tchadsjön

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tchadsjön
(Lac Tchad)
Sjö
Tchadsjön från Apollo 7
Tchadsjön från Apollo 7
Länder Tchad Tchad, Kamerun Kamerun, Niger Niger, Nigeria Nigeria
Höjdläge 280 m ö.h. (278–286)
Källa Chari
Djup m
Volym 72 000 000 000 
Area 1 350 km²
GeoNames 2346202
Satellitbild av Tchadsjön 2001. Sjöns verkliga storlek i blått och växtlighet på tidigare sjöbotten i grönt. De tre övre bilderna visar förändringar av sjöns yta från 1973 till 1997.

Tchadsjön (franska: Lac Tchad) är en stor, grund sjö i centrala Afrika. Tchadsjön har stor ekonomisk betydelse och förser mer än 20 miljoner människor i fyra länder – Tchad, Kamerun, Niger och Nigeria – med vatten. Mer än 90 procent av Tchadsjöns vatten kommer från Charifloden som rinner till från söder. Sjöns största djup är bara sju meter och sjöns yta kan variera kraftigt säsongsvis. Tchadsjön har inga utflöden men dess vatten filtreras ut i Soro- och Bodélésänkorna i norr. I sjön finns många mindre öar och dess kuster kantas av lerbankar och träsk. Under regnsäsongen, som varar från maj till september, sprider sig växtligheten över stora områden.

Tchadsjön tros vara vad som återstår av ett innanhav som uppskattningsvis täckte 400 000 kvadratkilometer för omkring 6 000 år sedan. Det var en av världens största sjöar när den först upptäcktes av européer 1823. Sedan dess har dess yta minskat avsevärt, en utveckling som accelererat de senaste 40 åren med klimatförändringar och växande efterfrågan på vatten i regionen. Under 1960-talet hade Tchadsjön en yta på mer än 26 000 kvadratkilometer och var ännu Afrikas fjärde största sjö. 2000 uppgick dess yta till mindre än 1 500 kvadratkilometer. Denna utveckling beror på minskad nederbörd i kombination med ökad konstbevattning som dränerar sjön och dess tillflöden som rinner från bergen i Centralafrikanska republiken. Allt tyder på att Tchadsjön kommer att krympa ytterligare och kanske till och med försvinna helt under 2000-talet.

1908 och 1984 var Tchadsjön nära att torka ut helt och har ett genomsnittligt djup på 1,5 meter. Då sjön krymper varje år flyttar bönderna sitt jordbruk från de uttorkade områdena till floddalarna. Budumafolket bedriver fiske på sjön från kanoter. På sjön finns många flytande öar. I Tchadsjön finns ett omfattande djurliv, bland annat fisk, krokodiler, vattenfåglar och strandfåglar. Djuren utgör en viktig näringskälla för lokalbefolkningen.

Europeisk utforskning[redigera | redigera wikitext]

De första européer som nådde Tchadsjön, som tidigare var utmärkt på kartor endast med stöd av hörsägner och tradition, kom dit 1823 och tillhörde en engelsk expedition, vars mest kända deltagare var Dixon Denham, Hugh Clapperton och Walter Oudney. Närmare kunskap om sjön och dess angränsande länder i nordväst och öst erhölls först genom tyskarna Heinrich Barths och Gustav Nachtigals resor, den förstnämndes 1850–1855 och den senares 1870–1874. Från söder utforskades Tchadbäckenet mer framgångsrikt först 1896–1897 av fransmannen Émile Gentil, som följde Charifloden till dess utlopp i Tchadsjön. Sjöns natur och säregna föränderlighet kartlades och utforskades av en rad franska militärexpeditioner som inleddes 1900, framför allt av den franske majoren Jean Tilho, som länge var stationerad i Tchadterritoriet.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tsad-sjön i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1920)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]