Teatersmedjan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Teatersmedjan är en amatörteaterförening med bas i Karlshamn. Föreningen startade på hösten 1990 och har gjort fler än 200 uppsättningar, projekt och föreställningar. Teatersmedjan har spelat allt från drama till revy, fars och kabaré. Teatersmedjan är Sveriges tredje största amatörteaterförening.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I Karlshamns kommun fanns ett stort teaterintresse och flera föreningar som sysslade med olika sommarteatrar och revyer. Det fanns behov av att lära sig mer om teater och planer på att starta någon form av utbildning och kursverksamhet för teaterintresserade började smidas. Peter Bäckström, pedagog och regissör från Malmö, kom med idén att bilda en förening som skulle drivas i samma anda som Studioteatern i Malmö nuvarande Malmö AmatörteaterForum.Teatersmedjan skulle bli en amatörteaterförening, öppen för alla intresserade och inriktad på en gedigen teaterträning för barn, ungdomar och vuxna. Föreningen skulle drivas av professionella krafter vilket skulle berika amatörerna inom föreningen. Man skulle arbeta för att skapa teater för den lilla människan i samhället. Teatersmedjan skulle bli en mötesplats för människor med olika bakgrund och syn på livet. Olika generationer skulle skapa och spela teater tillsammans, alla ska få vara med. Föreningens förste ordförande blev Torsten Eriksson.

Verksamhet i dag[redigera | redigera wikitext]

Under åren har Teatersmedjan växt. Idag har föreningen 340 medlemmar i olika åldrar men arbetar fortfarande med samma mål som vid starten. Från år 2000 och framåt har Teatermedjan haft sin verksamhet på gamla lokstallarna som nu är nyrenoverade lokaler.

Teatersmedjans olika verksamheter:

  • Barn-,ungdom- och vuxengrupper
  • Utbildning
  • Storprojekt
  • Sommarteater
  • Externa uppdrag

Sommarteater på Kastellet[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1989 har Teatersmedjan haft som tradition att spela sommarteater på befästningsön, Frisholmen (i folkmun Kastellet) i Karlshamn. Kastellet ligger i Karlshamns hamnilopp och föreställningarna har blivit ett uppskattat sommarnöje för såväl blekingebor som turister. Det har spelats många olika former av föreställningar från mer kända pjäser som Bröderna Lejonhjärta till egenskrivna pjäser som Calamity Jane - vilda västern på Kastellet.

Sommarteater sedan 1989:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Studioteatern

Malmö AmatörteaterForum

Amatörteater

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]