Teen Wolf (TV-serie)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Teen Wolf
Teen Wolf 2011 Title card.jpg
Genre Action
Drama
Komedi
Skräck
Romantik
Supernatural
Skapad av Jeff Davis
Medverkande Tyler Posey
Crystal Reed
Dylan O'Brien
Tyler Hoechlin
Holland Roden
Colton Haynes
Daniel Sharman
Gage Golightly
Sinqua Walls
Antal avsnitt 38
Längd (per avsnitt) 40 minuter
Antal säsonger 3
Land USA
Språk Engelska
Produktion
Produktionsbolag Adelstein Productions
Diga Vision
First Cause Inc.
Lost Marbles Television
MGM Television
Siesta Productions
Exekutiv producent Jeff Davis
Marty Adelstein
René Echevarria
Tony DiSanto
Liz Gateley
Russell Mulcahy
Producent Joseph P. Genier
Inspelningsplats Atlanta, Georgia
Los Angeles, Kalifornien
Sändning
Originalkanal MTV
Originalvisning 5 juni 2011 – (USA)
18 februari 2013 – (Sverige)
Kronologi
Relaterade program Teen Wolf (film från 1985)
Teen Wolf Too (uppföljare från 1987)
Teen Wolf (TV-serie från 1986) Teen Wolf: Search for a Cure (webbserie, spinoff av Teen Wolf (TV-serie från 2011)
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Teen Wolf är en amerikansk TV-serie som hade premiär i USA den 5 juni 2011 på MTV.[1] Serien är baserad på filmen med samma namn.[2] Säsong 2 hade premiär den 3 juni 2012[3] och avslutades den 13 augusti 2012. Säsong ett och två hade tolv avsnitt vardera och spelades in i Atlanta, Georgia medan den tredje säsongen kommer att ha tjugofyra avsnitt och spelas in i Los Angeles, Kalifornien. Den tredje säsongen hade premiär den 3 juni 2013.[4]

Säsong 4 har premiär den 23 juni 2014 (i Amerika).

Sverige[redigera | redigera wikitext]

TV-serien började visas på MTV i Sverige den 18 februari 2013 och avslutades den 6 maj 2013.[5] Säsong 1 var på måndagar men ändrades till torsdagar för säsong 2. Säsong 2 började visas den 23 maj 2013 och avslutades den 1 augusti 2013. Säsong 3 började visas fredagen den 3 januari 2014 men fortsatte sedan visas på torsdagar.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Säsong 1[redigera | redigera wikitext]

Serien handlar om tonårskillen Scott McCall (Tyler Posey) som är en helt vanlig kille tills han en dag blir biten av en varulv i skogen när han och hans bästa vän, "Stiles" Stilinski (Dylan O'Brien) letar efter en död tjej i skogen. Han börjar då utveckla superkrafter bl.a. styrka, hörsel och snabbhet. Scott får hjälp av "Stiles", med att dölja sin hemlighet och anpassa sig till sitt nya liv, och även motvillig hjälp av en annan varulv, Derek Hale (Tyler Hoechlin). Scott förälskar sig i den nya tjejen på skolan, Allison Argent (Crystal Reed), vars familj senare visar sig vara varulvsjägare. Allison blir bästa kompis med Beacon Hill Highs populäraste par, Lydia Martin (Holland Roden), och hennes pojkvän, Jackson Whittemore (Colton Haynes). Jackson är lacrossekapten tills Scott använder sina krafter till att bli en av de bästa spelarna och får dela med sig av kaptenrollen.

Mystiska attacker pågår i Beacon Hills - på både människor och djur - som får upp myndigheternas uppmärksamhet. Inte blir det bättre av att Derek blir oskyldigt anmäld av Scott och Stiles till polisen. Argents-familjen börjar övervaka händelserna. Dereks morbror, Peter Hale, finns på sjukhus efter branden som nästan dödade hela deras familj. Scott ljuger när hela gänget ("Stiles", Lydia, Jackson, Allison och han själv) fastnar på skolan där alfan försöker att ta död på dem eftersom alfan vill ha honom i sin flock. Allison gör slut med Scott då hon inte vet om hon kan lita på honom. Scott inser att alfan vill att han ska döda sin gamla flock själv; vilket Scott var nära att göra. Derek var där men blev själv "dödad" för att bevisa att veterinären var varulven. Veterinären som Scott jobbar för visar sig ha kunskap om övernaturliga varelser och deras åkommor.

Alla som blivit dödade förutom Dereks syster, Laura Hale, har någonting med branden att göra. Det visar sig att Beacon Hills High Schools kemilärare hade delvis med mordbranden att göra då han träffade en kvinna med en särskild berlock (samma berlock som Allison fick av sin faster Kate) och de pratade om hur man kommer undan med mordbrand med kemiska medel; men sade inget till polisen för att han var "rädd att jag skulle bli dömd för medhjälp". Skolbalen kommer och alla går dit. Allison går med Jackson (han blev skrämd till att ta henne av Scott), Lydia kom med "Stiles" (Allison bad henne om en stor tjänst att dumpa den hon skulle gå med för "Stiles"). Scott smyger sig in dit fast han egentligen inte får gå för sin tränare. Han lyckas lura tränaren genom att dansa med Danny just när tränaren säger "Du får inte..." precis när musiken tystnar och alla vänder sig mot honom och stirrar. Scott blir ihop med Allison igen bara för att senare samma kväll bli avslöjad av hennes familj som varulv mitt framför ögonen på Allison (hon vet om att hennes familj är varulvsjägare p.g.a. Kate). Lydia letar efter Jackson och är på fotbollsplanen när hon blir attackerad av varulven. Säsongen slutar med att Derek dödar sin morbror Peter Hale som visade sig vara varulven.

Säsong 2[redigera | redigera wikitext]

Säsong två börjar med att Scott och Allison smyger med sitt förhållande då Allison lovat sin far att hon inte ska träffa Scott längre. Lydia är fortfarande på sjukhuset men flyr därifrån för att senare hittas av "Stiles". Jackson fick sin önskan men hans kropp motsätter sig förvandlingen. Derek blev alfa sedan han dödade sin morbror Peter (som dödade Laura för att bli till alfa och kunna läka snabbare men även till att spåra upp vem som låg bakom mordbranden (Kate Argent)). Allisons farfar, Gerard, kommer till begravningen och därefter dödas en varulv - en omega varulv - som letade efter alfan som skulle finnas i Beacon Hill (Dödades genom att bli skuren i två delar med ett svärd av Gerard). Härmed förklaras krig. Argents-familjen följer en kod, men på grund av Gerard ska de sluta göra det eftersom Kate dödades (trots att det var hennes eget fel). Isaac Lahey (Daniel Sharman) jobbar på kyrkogården och träffar på Derek. "Stiles" pappa tror att han blir misshandlad. Det blir inte bättre av att hans pappa sedan dödas när Isaac blivit omvandlad till en varulv (troligtvis var det inte Isaac som gjorde det). Men ett nytt hot är i Beacon Hill - en ödleliknande varelse - som påträffas i Isaacs hem av Allison och Scott på natten när Isaac har blivit övernattningsgäst hos polisen för förhör.

Derek börjar att leta efter en flock, vilket leder till att både Erica (Gage Golightly) och Boyd (Sinqua Walls) får bettet. Erica har epilepsi, vilket hon utstötts för, och när hon får chansen att allt blir bättre av Derek tar hon den. Allisons träning som varulvsjägare startar (hon informeras om att familjen Argents söner tränas till soldater men att de svåra besluten görs av kvinnorna (döttrar tränas till ledare)). En av varulvsjägarna dödas efter Allisons träning - men av vad? (det får veterinären avgöra). "Stiles" betalar Boyd för att få nycklarna till ishallen för att umgås med Scott och Allison, och Lydia. Lydia mår inte så bra just för tillfället då Jackson beskyller henne för att 'hon förstör allt för honom' då hon är immun mot förvandlingen. Dessutom börjar hon hallucinera om Peter Hale. Allisons mamma börjar ana att Allison döljer att hon fortfarande träffar Scott.

"Stiles" har sin bil på verkstad och vill gärna ha den klar fort. På dörren känner han något kletigt och går in medan mekanikern fortsätter att arbeta. Plötsligt kommer en varelse från ingenstans och gör ett litet skärsår i nacken på mekanikern; vilket medför att han blir paralyserad och blir dödad medan "Stiles" blir tvungen att se på då han också blivit påverkad av kletet (inte lika mycket). Han blir tvungen att ljuga för sin pappa om vad han sett. Scott blir av veterinären medveten om att familjen Argent måste ha ett kompendium av allt de har jagat genom åren (måste hitta den med hjälp av Allison). Gerard Argent verkar ovetande om att Scott är en varulv, vilket resten av familjen vill dölja till vilket pris som helst. Derek håller på och tränar sin nya flock, och lära dem allt han vet för att överleva både jägarna och andra hot. Till slut hittar de kompendiet på en USB som Gerard har med sig på nyckelringen. Derek frågar ut "Stiles" och Erica om varelsen men blir avbruten av att varelsen attackerar. Den slår ut Erica, lyckas ge Derek skärsår i nacken vilket gör honom förlamad från nacken och nedåt. "Stiles" får ner Derek i poolen - varelsen väntar och gillar inte vatten - och håller upp honom i två timmar utan något tack. Scott kommer dit efter att ha hängt på luren på "Stiles" när han behövde hjälp (middag hos familjen Argent och letade efter kompendiet (trodde det var en bok)) och räddar dem ur vattnet. Derek vet vad varelsen är: en styggelse (en annan sort av hamnskiftare). Derek och Scott bråkar om vad de ska göra och vem som är på vems sida. Scott hotas av Gerard genom ett knivhugg att han ska göra honom en tjänst annars kommer Gerard att knivhugga Scotts mamma.

Derek vill döda denna person (trodde kaniman var Jackson först, sedan Lydia). Testade teorin på både Jackson och Lydia genom att ge dem gift (Jackson reagerade, Lydia gjorde det inte). Först trodde "Stiles", Allison och Scott att kaniman sökte efter en vän genom en bok dem hittat om kaniman. Erica försöker att splitta Allison och Scott. Jackson hjälper dem att gömma Lydia från Dereks flock då Derek vill döda henne eftersom han tror att hon är kaniman. Dessutom lyckas han att såra Lydia rejält eftersom Jackson trodde att hon hade tagit bort delar av hans video. Jackson har ingen aning om att han är kaniman eller något minne av att ha dödat eller förlamat personer. Just därför kedjar "Stiles" och Scott fast honom i en bil men planen att Jackson inte saknas faller då hans pappa vet att han inte kan säga Jag älskar dig. Kaniman dödar endast mördare, enligt boken. Det visade sig senare vara fel att kaniman söker en vän; den söker efter en herre. Jackson blir alltså styrd av någon, men vem?

Säsong 3A och 3B[redigera | redigera wikitext]

Scott McCall och Allison Argent är inte längre tillsammans. Jackson Whittemore har flyttat till London och Derek Hale, Isaac Lahey och Peter Hale söker efter ett alfa-pack som har kommit till Beacon Hills och kidnappade Boyd och Erica. Erica mördas av Kali, medan Derek och Scott räddar Boyd och Cora. Derek tvingar Scott att avslöja för Allison att hennes mamma försökte döda honom.

Stiles Stilinski upptäcker att någon begår mord och använda dem som mänskliga offer för en okänd orsak. Ligan upptäcker att mördaren faktiskt är en mörk druid, känd som en "Darach". Deaton berättar för Scott att Scott är en "sann alfa", en varulv som blir en alfa genom karaktärsstyrka och god vilja utan att döda för det, vilket är mycket sällsynt. Kali tvingar Derek att döda Boyd. Det avslöjas att Gerard Argent fortfarande är vid liv. Gerard hade förblindat Deucalion när Deucalion kom och sökte fred.

Lydia Martin visar sig vara en banshee, det förklarar varför hon kan hitta döda kroppar och veta när någon är påväg att dö. Darachen är Jennifer Blake, som begår mord för att återta makten. Hon kidnappar Sheriff Stilinski, Chris och Melissa för att använda dem som hennes sista offer. Cora är förgiftad av Jennifer, för att rädda hennes liv förlorar Derek hans status som en alfa. Deaton förklarar för att deras föräldrar, Scott, Stiles och Allison måste offra sig själva i stället för sina föräldrar och tillfälligt dö, även om detta kommer att ha mörka biverkningar .

Trion upptäcker att deras interaktioner, med början från säsong 1, inte var så tillfällighet som de trodde. När de är återupplivas, räddar de sina föräldrar. Jennifer dödar Kali och ger Deucalion hans syn tillbaka så han kan se hennes sanna form. Peter dödar slutligen Jennifer, och hävdar att han och inte Scott, alltid varit alfan. Scott och Derek låter Deucalion gå och ger honom en chans till att rädda sig själv.

Demoner som kallas för Oni frigörs. De kontrolleras av Kiras mor och de attackerar varje övernaturlig varelse i Beacon Hills, inklusive Scott, Derek, Lydia och Kira, som visar sig vara en kitsune. De söker efter den person som är besatt av en nogitsune, en mörk rävande som lever på smärta och kaos. Den personen visar sig vara Stiles, som börjar att uppvisa symptom på samma sjukdom som hans mor, Claudia, har dött av många år tidigare. Nogitsunen tar helt över Stiles kropp. Besatt, är Stiles en fara för alla hans vänner och familj.

Webbserie[redigera | redigera wikitext]

Teen Wolf: Search for a Cure är en webbserie sponsrad av AT&T. Skriven och regisserad av Jeff Davis. Serien handlar om Stiles som spårar upp en varulvsexpert, Dr. Conrad Fenris, i tron att han kan bota Scott. Dr. Conrad Fenris spelas av Tyler Poseys pappa, John Posey.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Skådespelare Roll Ras Säsong
Tyler Posey Scott McCall, bästa vän med Stiles. Varulv (alfa) 1–
Dylan O'Brien "Stiles" Stilinski, bästa vän med Scott. Människa 1–
Tyler Hoechlin Derek Hale, kom tillbaka till Beacon Hills. Varulv (beta) 1–
Crystal Reed Allison Argent, bästa vän med Lydia. Död. Människa 1–3B
Holland Roden Lydia Martin, bästa vän med Allison. Banshee 1–
Colton Haynes Jackson Whittemore, bästa vän med Danny. Har flyttat till London. fd. Kanima, Varulv (beta) 1–2[6]
Linden Ashby Sheriff Stilinski, Stiles pappa, arbetar som polischef. Människa 1–
Melissa Ponzio Melissa McCall, Scotts mamma, arbetar inom sjukvården. Människa 1–
JR Bourne Chris Argent, Allisons pappa, varulvsjägare. Människa 1–
Eaddy Mays Victoria Argent, Allisons mamma. Dödade sig själv med Chris hjälp p.g.a. hon blev biten och ville inte leva som varulv. Människa 1
Jill Wagner Kate Argent, Chris syster, varulvsjägare. Människa 1, 3
Keahu Kahuanui Danny Mahealani, Jacksons bästa vän. Människa 1–
Ian Bohen Peter Hale, Dereks farbror. Varulv (beta) 1–
Seth Gilliam Alan Deaton, veterinär och Scotts chef, Morrells bror. Druid 1–
Bianca Lawson Marin Morrell, studievägledare och franskalärare, Deatons syster. Druid 2–
Daniel Sharman Isaac Lahey, den första medlemmen av Dereks flock efter att Derek blivit alfa. Varulv (beta) 2–
Gage Golightly Erica Reyes, den andra medlemmen av Dereks flock. Död. Varulv (beta) 2–3A
Sinqua Walls "Boyd" (Vernon Milton Boyd, IV), den tredje medlemmen av Dereks flock. Död. Varulv (beta) 2–3A
Stephen Lunsford Matt Daehler, använder the Kanima till att döda skolans simlag från 2006. Död. Människa 2
Gideon Emery Deucalion, ledare av Alfaflocken, var blind men fick sedan sin syn tillbaka. Varulv (alfa) 3A
Charlie Carver Ethan, del av Alfaflocken, Aidans tvilling. Varulv (fd. alfa, nu beta) 3
Max Carver Aiden, del av Alfaflocken, Ethans tvilling. Död. Varulv (fd. alfa, nu beta) 3
Felicia Terrell Kali, enda kvinnan i Alfaflocken. Död. Varulv (alfa) 3A
Brian Patrick Wade Ennis, del av Alfaflocken. Död. Varulv (alfa) 3A
Adelaide Kane Cora Hale, Dereks yngre syster som man innan säsong 3 trott varit död. Varulv (beta) 3A
Haley Webb Jennifer Blake/Julia Baccari, en engelska lärare som visar sig vara en darach. Död. Darach (mörk druid) 3A
Matthew Del Negro Agent Rafael McCall, Scotts pappa. Jobbar som FBI agent. Människa 3–

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Rollistan offentliggjordes i december 2010, huvudrollerna gick till Tyler Posey, Crystal Reed, Tyler Hoechlin, Dylan O'Brien, Holland Roden och Colton Haynes.

Posey spelar huvudrollen Scott McCall, en töntig gymnasiestudent som efter att ha blivit biten av en varulv börjar att lägga märke till förändringarna. Reed spelar Allison Argent, en snygg ny tjej på skolan som blir omedelbart attraherad av McCall. Hoechlin spelar Derek Hale, en stilig ortsbo som egentligen är en varulv och O'Brien spelar Stiles, Scotts bästa vän. Roden spelar Lydia Martin, Whittemores populära och kontrollerande flickvän. Haynes spelar Jackson Whittemore, McCalls lacrossekamrat och konkurrent.[7]

Seriens varulvsmytologi[redigera | redigera wikitext]

Det finns en hierarki som klassificerar varulvarnas status inom flocken. Det förekommer en hierarki med tre nivåer: Alfa, Beta och Omega.

Alfa[redigera | redigera wikitext]

Alfan är ledaren i flocken och är därför också den starkaste. Ögonen lyser rött. För att förvandlas till en Alfa måste man döda en annan Alfa. Ju större flocken är desto starkare är Alfan. Några ovanliga flockar består av endast Alfavarulvar, med en dominant ledare. Dessa varulvar kan förvandla sig fullt ut. Ju större flocken är desto starkare är Alfan.

Beta[redigera | redigera wikitext]

De mest vanliga varulvarna är Beta. Ögonen lyser gult/blått. Dessa varulvar kan inte förvandla sig fullt ut som Alfan från sin mänskliga skepnad.

Omega[redigera | redigera wikitext]

Dessa söker inte efter en flock. De anses vara de svagaste och är därför de som dödas lättast av jägarna. Ögonen lyser orange. Dessa varulvar kan liksom Beta inte förvandla sig fullt ut från sin mänskliga skepnad. Det finns några sätt att bli en Omega, exempelvis genom att: lämna sin flock av egen vilja, bli utslängd ur flocken eller att hela flocken dödas och att man blir den ende som överlever.

Andra drag[redigera | redigera wikitext]

En person kan förvandlas till en varulv på två sätt: genom att bli biten av en Alfavarulv eller genom att bli född till varulv. Varulvars fysiska förmågor ökar; de kan exempelvis veta när någon ljuger (genom att de har en förbättrad hörsel och kan därför höra hjärtat slå extra fort som det gör när någon ljuger), springa väldigt fort, hitta folk genom doft och läka extremt fort från skador. Om bettet är en succé kan det bota sjukdomar som astma och epilepsi. Varulvar kan komma tillbaka från de döda om deras kropp är intakt under en ny fullmåne.

Varulvar är allergiska mot stormhatt och liksom andra övernaturliga varelser blir de försvagade av rönn. De kan inte fysiskt sätt ta sig in på territorium där rönn blivit spritt.

Under fullmånen kommer varulvens natur fram, vilket ibland gör att personen blir våldsam. Nya varulvar brukar därför låsa in sig själva för att inte skada någon eller dra uppmärksamhet till sig. Man kan med träning mentallt kontrollera detta beteende.

Ett sätt att kommunicera information snabbt till en annan varulv är att förlänga naglarna och köra dem i nacken på den. Detta gör att man för över minnen från en till en annan.

Likheter och olikheter från filmen[redigera | redigera wikitext]

Originalet handlar om en bortkommen tonåring, Scott, som tar itu med sitt tonårsliv och handskas med att han blivit en varulv. I båda versionerna drar Scott nytta av sina nya krafter; blir självsäker och accepteras därefter av sina kamrater på grund av sina nyupptäckta krafter. Dessutom har han en nära vän vid namn Stiles.[8]

Det finns många skillnader mellan filmen och tv-serien. MTV:s version är en drama/komedi med en mörk ton medan 1985 filmen var en komedi. Humorn i tv-serien är mörkare men hyllar filmens originalkänsla. Under marknadsföringen sade producenterna att de var influerade av Joss Whedons serie Buffy och vampyrerna.

Originalet hyllades exempelvis av Peter Hale där han sade att "På hans tid spelade alla basket".

Media[redigera | redigera wikitext]

Böcker[redigera | redigera wikitext]

Den 6 juni 2012 släppte MTV boken On Fire, av Nancy Holder. På omslagsbilden är Tyler Posey med lysande gula ögon, med röd eld i bakgrunden. Boken berättar historien om Scott McCall och den första säsongen av Teen Wolf.

Serier[redigera | redigera wikitext]

En serie baserad på TV-serien släpptes i september 2011 av Image Comics.[9]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ 'Teen Wolf': MTV announces premiere date, 2 februari 2011.
  2. ^ Sneak peek: Audience set for a 'crazy ride' as Teen Wolf remake turns dark, dailymail.co.uk, 31 mars 2011.
  3. ^ MTV Sets Premiere Date for Teen Wolf Season 2, shocktillyoudrop.com/news, 26 april 2012
  4. ^ OMG TV Moments: Teen Wolf's Season 3 Premiere Reveal, Revolution's Finale Death and More!, uk.eonline.com/news, 3 juni 2013
  5. ^ Nu kommer Teen Wolf till svenska MTV mtv.se, 28 januari 2013.
  6. ^ MTV confirms that Colton Haynes is leaving ‘Teen Wolf’, hypable.com, 12 oktober 2012.
  7. ^ Update: Monday, December 14, The Futon Critic, 14 december 2009.
  8. ^ McLaughlin, Katie (9 June 2011). "The Throwback: Did 'Teen Wolf' need a reboot?", CNN, 11 juni 2011.
  9. ^ Wolf #1, pt. 1, mtv.com

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]