Teen Wolf (TV-serie)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Teen Wolf
Teen Wolf 2011 Title card.jpg
Genre Action
Drama
KomediRomantik
Supernatural
Skapad av Jeff Davis
Medverkande Tyler Posey
Crystal Reed
Dylan O'Brien
Tyler Hoechlin
Holland Roden
Colton Haynes
Daniel Sharman
Shelley Hennig
Gage Golightly
Sinqua Walls
Antal avsnitt 70
Längd (per avsnitt) 40 minuter
Antal säsonger 5
Land USA
Språk Engelska
Produktion
Produktionsbolag Adelstein Productions
Diga Vision
First Cause Inc.
Lost Marbles Television
MGM Television
Siesta Productions
Exekutiv producent Jeff Davis
Marty Adelstein
René Echevarria
Tony DiSanto
Liz Gateley
Russell Mulcahy
Producent Joseph P. Genier
Inspelningsplats Atlanta, Georgia
Los Angeles, Kalifornien
Sändning
Originalkanal MTV
Originalvisning 5 juni 2011 – (USA)
18 februari 2013 – (Sverige)
Kronologi
Uppföljare 5B kommer ut 6 Januari 2016
Relaterade program Teen Wolf (film från 1985)
Teen Wolf Too (uppföljare från 1987)
Teen Wolf (TV-serie från 1986) Teen Wolf: Search for a Cure (webbserie, spinoff av Teen Wolf (TV-serie från 2011)
Externa länkar
Officiell webbplats
IMDb

Teen Wolf är en amerikansk TV-serie som hade premiär i USA den 5 juni 2011 på MTV.[1] Serien är baserad på filmen med samma namn.[2] Säsong 2 hade premiär den 3 juni 2012[3] och avslutades den 13 augusti 2012. Säsong ett och två hade tolv avsnitt vardera och spelades in i Atlanta, Georgia medan den tredje säsongen hade tjugofyra avsnitt och spelades in i Los Angeles, Kalifornien.

Den tredje säsongen hade premiär den 3 juni 2013.[4] Den fjärde säsongen hade premiär den 23 juni 2014 (i Amerika). Den femte säsongen kommer att börja sändas i USA den 29 juni. Säsong fem kommer att ha 20 avsnitt, uppdelat i säsong 5A som gick på tv under sommaren 2015 och säsong 5B som kommer att gå på tv under vintern/våren 2016.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

TV-serien började visas på MTV i Sverige den 18 februari 2013 och avslutades den 6 maj 2013.[5] Säsong 1 var på måndagar men ändrades till torsdagar för säsong 2. Säsong 2 började visas den 23 maj 2013 och avslutades den 1 augusti 2013. Säsong 3 började visas fredagen den 3 januari 2014 men fortsatte sedan visas på torsdagar. Säsong 4 har inte börjat visats i Sverige ännu.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Säsong 1[redigera | redigera wikitext]

Serien handlar om tonårskillen Scott McCall (Tyler Posey) som är en helt vanlig kille tills han en dag blir biten av en varulv i skogen när han och hans bästa vän, Stiles Stilinski (Dylan O'Brien) letar efter en död tjej i skogen. Han börjar då utveckla superkrafter bl.a. styrka, hörsel och snabbhet. Scott får hjälp av Stiles, med att dölja sin hemlighet och anpassa sig till sitt nya liv, och även motvillig hjälp av en annan varulv, Derek Hale (Tyler Hoechlin). Scott förälskar sig i den nya tjejen i skolan, Allison Argent (Crystal Reed), vars familj senare visar sig vara varulvsjägare. Allison blir bästa kompis med Beacon Hills populäraste par, Lydia Martin (Holland Roden), och hennes pojkvän, Jackson Whittemore (Colton Haynes). Jackson är lacrossekapten tills Scott använder sina krafter för att bli en av de bästa spelarna och får dela med sig av kaptenrollen.

Mystiska attacker pågår i Beaco e människor och djur - vilket får upp myndigheternas uppmärksamhet. Allison gör slut med Scott då hon inte vet om hon kan lita på honom. Veterinären som Scott jobbar för visar sig ha kunskap om övernaturliga varelser och deras åkommor.

Alla som blivit dödade förutom Dereks syster, Laura Hale, har någonting med branden att göra. Skolbalen kommer och alla går dit, Allison går med Jackson, Lydia med Stiles. Scott smyger sig in dit fast han egentligen inte får gå för sin tränare. Scott blir tillsammans med Allison igen bara för att senare samma kväll bli avslöjad av hennes familj som varulv inför henne. Säsongen slutar med att Derek dödar sin morbror Peter Hale som visade sig vara alfan som först bet Scott i skogen.

Säsong 2[redigera | redigera wikitext]

Scott och Allison smyger med sitt förhållande. Lydia är fortfarande på sjukhuset men flyr därifrån, Derek blir alfa sedan han dödat sin morbror Peter. Efter begravningen dödas en omega-varulv som letade efter alfan som skulle finnas i Beacon Hills vilket leder till "krig". Ett nytt hot i Beacon Hills är en ödleliknande varelse som kallas Kanima som har påträffas i Isaacs hem av Allison och Scott.

Derek börjar att leta efter ett pack (varulvsflock), vilket leder till att både Erica (Gage Golightly) och Boyd (Sinqua Walls) får bettet. Allison tränas som varulvsjägare.

Stiles blir anfallen av någon sorts varelse, Scott får av veterinären veta att familjen Argent måste ha ett kompendium. Gerard Argent verkar ovetande om att Scott är en varulv. Derek frågar ut Stiles och Erica om varelsen men blir avbruten av att varelsen attackerar. Den slår ut Erica, lyckas ge Derek skärsår i nacken vilket gör honom förlamad från nacken och nedåt. Erica försöker göra så att Allison och Scott gör slut. Jackson hjälper dem att gömma Lydia från Dereks pack.

Säsong 3A och 3B[redigera | redigera wikitext]

Scott McCall och Allison Argent är inte längre tillsammans. Jackson Whittemore har flyttat till London och Derek Hale, Isaac Lahey och Peter Hale söker efter ett alpha-flock som har kommit till Beacon Hills och kidnappade Boyd och Erica. Erica mördas av Kali, medan Derek och Scott räddar Boyd och Cora. Derek tvingar Scott att avslöja för Allison att hennes mamma försökte döda honom.

Stiles Stilinski upptäcker att någon begår mord och använder dem som mänskliga offer för en okänd orsak. Ligan upptäcker att mördaren faktiskt är en mörk druid, känd som en "Darach". Deaton berättar för Scott att han är en "sann alfa", en varulv som blir en alfa genom karaktärsstyrka och god vilja utan att döda för det, vilket är mycket sällsynt. Kali tvingar Derek att döda Boyd. Det avslöjas att Gerard Argent fortfarande är vid liv. Gerard hade förblindat Deucalion när Deucalion kom och sökte fred.

Lydia Martin visar sig vara en banshee, det förklarar varför hon kan hitta döda kroppar och veta när någon är på väg att dö. Darachen är Jennifer Blake, som begår mord för att återta makten. Hon kidnappar Sheriff Stilinski, Chris och Melissa för att använda dem som hennes sista offer. Cora är förgiftad av Jennifer, för att rädda hennes liv förlorar Derek hans status som en alfa. För att hitta deras föräldrar, måste Scott, Stiles och Allison offra sig själva i stället för sina föräldrar och tillfälligt dö, även om detta kommer att ha mörka biverkningar .

Trion upptäcker att deras interaktioner, med början från säsong 1, inte var så tillfällighet som de trodde. När de är återupplivas, räddar de sina föräldrar. Jennifer dödar Kali och ger Deucalion hans syn tillbaka så han kan se hennes sanna form. Peter dödar slutligen Jennifer, och hävdar att han och inte Scott, alltid varit alfan. Scott och Derek låter Deucalion gå och ger honom en chans till att rädda sig själv.

Demoner som kallas för Oni frigörs. De kontrolleras av Kiras mor och de attackerar varje övernaturlig varelse i Beacon Hills, inklusive Scott, Derek, Lydia och Kira, som visar sig vara en kitsune. De söker efter den person som är besatt av en nogitsune, en mörk räv som lever på smärta och kaos. Den personen visar sig vara Stiles, som börjar att uppvisa symptom på samma sjukdom som hans mor, Claudia, har dött av många år tidigare. Nogitsunen tar helt över Stiles kropp. Besatt, är Stiles en fara för alla hans vänner och familj. för att rädda sina vänner måste Stiles besegra de onda krafter som härjar inom honom. Stiles lägger in sig själv på Eichen house, mentalsjukhuset, där han träffar Malia Tate som är en VARULVSKOYOTE.

Säsong 4

Två månader senare och försöker fortfarande läka från tragiska förluster, Scott, Stiles, Lydia och Kira är tillbaka för en ny termin i skolan med mer mänskliga bekymmer än naturligt, samtidigt som de försöker hjälpa sin nya vän, Malia att integrera tillbaka i samhället. Men Kate Argents överraskande uppståndelse ger ett nytt hot mot Beacon Hills tillsammans med framväxten av en annan mystisk fiende känd som The Benefactor.

Säsong 5

På tröskeln till deras sista år i skolan, finner sig Scott och hans vänner inför möjligheten till en framtid utan varandra, en nästa fas i livet som kan ta dem i olika riktningar, trots sina bästa avsikter. Dem vet inte att utomstående krafter redan planerat att bryta packet isär långt innan examen. Nya skurkar som använder en kombination av vetenskap och det övernaturliga för en illvillig och mystisk ändamål som så småningom kommer att sätta Scott och hans vänner mot deras största fiende ännu.

Webbserie[redigera | redigera wikitext]

Teen Wolf: Search for a Cure är en webbserie sponsrad av AT&T. Skriven och regisserad av Jeff Davis. Serien handlar om Stiles som spårar upp en varulvsexpert, Dr. Conrad Fenris, i tron att han kan bota Scott. Dr. Conrad Fenris spelas av Tyler Poseys pappa, John Posey.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Skådespelare Roll Art Status Säsong
Tyler Posey Scott McCall, bästa vän med Stiles. Varulv Sann alfa 1–
Dylan O'Brien "Stiles" Stilinski, bästa vän med Scott Människa F.d nogitsune 1–
Tyler Hoechlin Derek Hale, kom tillbaka till Beacon Hills. Varulv F.d alfa, beta 1–4
Crystal Reed Allison Argent, bästa vän med Lydia. Död. Människa - Död 1–3B
Holland Roden Lydia Martin, bästa vän med Allison. Banshee - 1–
Colton Haynes Jackson Whittemore, bästa vän med Danny. Har flyttat till London. F.d Kanima, varulv Beta 1–2[6]
Cody Christian Theo Raeken, fd klasskamrat med Stiles & Scott Varulv (chimera) Beta 5
Linden Ashby Sheriff Stilinski, Stiles pappa, arbetar som polischef. Människa - 1–
Melissa Ponzio Melissa McCall, Scotts mamma, arbetar inom sjukvården. Mama McCall Människa - 1–
JR Bourne Chris Argent, Allisons pappa, varulvsjägare. Människa - 1–
Eaddy Mays Victoria Argent, Allisons mamma. Varulv Okänd, död 1-2
Jill Wagner Kate Argent, Chris syster, fd. varulvsjägare. Nagual - 1, 3B–
Keahu Kahuanui Danny Mahealani, Jacksons bästa vän. Människa - 1–
Ian Bohen Peter Hale, Dereks morbror. Pappa till Malia Tate. Varulv F.d alfa, beta 1–
Seth Gilliam Alan Deaton, veterinär och Scotts chef, Marin Morrells bror. Druid - 1–
Bianca Lawson Marin Morrell, studievägledare och fransklärare, Deatons syster. Druid - 2–3B
Daniel Sharman Isaac Lahey, den första medlemmen av Dereks flock Varulv Beta 2–3B
Gage Golightly Erica Reyes, den andra medlemmen av Dereks flock. Varulv Beta, död 2–3A
Sinqua Walls "Boyd" (Vernon Milton Boyd, IV), den tredje medlemmen av Dereks flock. Varulv Beta, död 2–3A
Stephen Lunsford Matt Daehler, använde Kanima (Jackson) till att döda skolans simlag från 2006. Människa 2
Gideon Emery Deucalion, ledare av Alfaflocken, var blind men fick sedan sin syn tillbaka. Varulv Alfa 3A
Charlie Carver Ethan, del av Alfaflocken, Aidens tvilling. Varulv F.d alfa, beta. 3
Max Carver Aiden, del av Alfaflocken, Ethans tvilling. Varulv F.d alfa, nu beta död 3
Felicia Terrell Kali, enda kvinnan i Alfaflocken. Varulv Alfa, död 3A
Brian Patrick Wade Ennis, del av Alfaflocken. Varulv Alfa, död 3A
Adelaide Kane Cora Hale, Dereks yngre syster som man innan säsong 3 trott varit död. Varulv Beta 3A-
Haley Webb Jennifer Blake/Julia Baccari, en engelskalärare som visar sig vara en darach. Död. Darach (mörk druid) 3A
Matthew Del Negro Agent Rafael McCall, Scotts pappa. Jobbar som FBI agent. Människa 3A–
Shelley Hennig Malia Tate, dotter till Peter Hale. Varulfscoyote 3B–
Arden Cho Kira Yukimura, förhållande med Scott. Kitsune 3B–
Ryan Kelley Jordan Parrish, polis som jobbar för Stiles pappa. Helveteshund 3B–
Dylan Sprayberry Liam Dunbar, lacrosse spelare som Scott oavsiktligt bet och gjorde till varulv. Varulv (beta) 4–

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Rollistan offentliggjordes i december 2010, huvudrollerna gick till Tyler Posey, Crystal Reed, Tyler Hoechlin, Dylan O'Brien, Holland Roden och Colton Haynes.

Tyler Posey spelar huvudrollen Scott McCall, en töntig gymnasiestudent som efter att ha blivit biten av en varulv börjar att lägga märke till förändringarna. Crystal Reed spelar Allison Argent, en snygg ny tjej på skolan som blir omedelbart attraherad av McCall. Tyler Hoechlin spelar Derek Hale, en mystisk kille som är en varulv och Dylan O'Brien spelar Stiles, Scotts bästa vän. Holland Roden spelar Lydia Martin, Jackson Whittemores populära och kontrollerande flickvän. Colton Haynes spelar Jackson Whittemore, McCalls lacrossekamrat och konkurrent.[7]

Seriens varulvsmytologi[redigera | redigera wikitext]

Det finns en hierarki som klassificerar varulvarnas status inom flocken. Det förekommer en hierarki med tre nivåer: Alfa, Beta och Omega. Alfan är ledaren i flocken och är därför också den starkaste. Ögonen lyser rött. De mest vanliga varulvarna är Beta. Ögonen lyser orange/gul. Om en Beta tar ett oskyldigt liv berövas den på en bit av sin själ. Då blir de orangea ögonen blåa (t.ex. Derek Hale när han som tonåring dödar sin flickvän Paige). En Omega söker efter en flock. De anses vara de svagaste och är därför de som dödas lättast av jägarna och deras ögon är blå.

Likheter och olikheter från filmen[redigera | redigera wikitext]

Originalet handlar om en bortkommen tonåring, Scott, som tar itu med sitt tonårsliv och handskas med att han blivit en varulv. I båda versionerna drar Scott nytta av sina nya krafter; blir självsäker och accepteras därefter av sina kamrater på grund av sina nyupptäckta krafter. Dessutom har han en nära vän vid namn Stiles.[8]

Det finns många skillnader mellan filmen och tv-serien. MTV:s version är en drama/komedi med en mörk ton medan 1985 filmen var en komedi. Humorn i tv-serien är mörkare men hyllar filmens originalkänsla. Under marknadsföringen sade producenterna att de var influerade av Joss Whedons serie Buffy och vampyrerna.

Originalet hyllades exempelvis av Peter Hale där han sade att "På hans tid spelade alla basket".

Media[redigera | redigera wikitext]

Böcker[redigera | redigera wikitext]

Den 6 juni 2012 släppte MTV boken On Fire, av Nancy Holder. På omslagsbilden är Tyler Posey med lysande gula ögon, med röd eld i bakgrunden. Boken berättar historien om Scott McCall och den första säsongen av Teen Wolf.

Serier[redigera | redigera wikitext]

En serie baserad på TV-serien släpptes i september 2011 av Image Comics.[9]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ 'Teen Wolf': MTV announces premiere date, 2 februari 2011.
  2. ^ Sneak peek: Audience set for a 'crazy ride' as Teen Wolf remake turns dark, dailymail.co.uk, 31 mars 2011.
  3. ^ MTV Sets Premiere Date for Teen Wolf Season 2, shocktillyoudrop.com/news, 26 april 2012
  4. ^ OMG TV Moments: Teen Wolf's Season 3 Premiere Reveal, Revolution's Finale Death and More!, uk.eonline.com/news, 3 juni 2013
  5. ^ Nu kommer Teen Wolf till svenska MTV mtv.se, 28 januari 2013.
  6. ^ MTV confirms that Colton Haynes is leaving ‘Teen Wolf’, hypable.com, 12 oktober 2012.
  7. ^ Update: Monday, December 14, The Futon Critic, 14 december 2009.
  8. ^ McLaughlin, Katie (9 June 2011). "The Throwback: Did 'Teen Wolf' need a reboot?", CNN, 11 juni 2011.
  9. ^ Wolf #1, pt. 1, mtv.com

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]