Teistisk evolution

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Teistisk evolution och evolutionär kreationism är tänkesätt som hävdar, att de klassiska religiösa lärorna om Gud är förenliga med den moderna vetenskapliga förståelsen om biologisk evolution.

Sammanfattat hävdar teistiska evolutionister att Gud existerar, att Gud är skaparen som har stiftat naturlagarna, och därigenom har skapat det materiella universum och indirekt allt liv. Livets biologiska utveckling är enligt detta synsätt en konsekvens av en naturprocess, och naturlagarna och evolutionen är Guds metod för skapelse.

Teistisk evolution följer den vetenskapligt accepterade tidsskalan för universums, jordens och livets skapelse. Dess anhängare kan ses som en av de grupper som förnekar att det måste föreligga en konflikt (konflikttesen) mellan religion och vetenskap. Vissa förespråkare för teistisk evolution menar emellertid att evolutionen är otillräcklig som förklaring av människans särställning bland djuren, och att Gud har lagt ned en själ eller ande i människan, inklusive ett Gudsmedvetande och en evig natur (dualistisk människosyn). Men många teistiska evolutionister tänker att människans självmedvetande är ett emergent fenomen som uppkommit naturligt, vid en viss komplexitetsnivå.

Teistisk evolution är inte en teori i vetenskapligt avseende, utan ett filosofiskt perspektiv på hur evolutionsvetenskapen relaterar till religiös tro och uttolkning. Anhängare av teistisk evolution kan ses som en av de grupper som förkastar konflikttesen gällande relationen mellan vetenskap och religion – det vill säga de anser att religiösa läror om skapelsen och vetenskapliga teorier om evolution inte är sinsemellan motstridiga. När man talar om tidiga anhängare till synsättet, beskrivs de ibland som "kristna darwinister".[1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Numbers (2006), pp 34-38

Se även[redigera | redigera wikitext]