Teistisk evolution

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Teistisk evolution och evolutionär kreationism är tänkesätt som uttalar att de klassiska religiösa lärorna om Gud är förenliga med den moderna vetenskapliga förståelsen om biologisk evolution.

Sammanfattat hävdar teistiska evolutionister att Gud existerar, att gud är skaparen av det materiella universum och, implicit, allt liv och dess biologiska evolution helt enkelt är en naturprocess inom denna skapelse. Evolutionen är enligt detta synsätt endast ett verktyg som Gud använder för att utveckla människan. Teistisk evolution följer den vetenskapligt accepterade tidsskalan för universums, jordens och livets skapelse. Dess anhängare kan ses som en av de grupper som förnekar att det måste föreligga en konflikt (konflikttesen) mellan religion och vetenskap.

Teistisk evolution är inte en teori i vetenskapligt avseende, utan ett särskilt förhållningssätt i hur evolutionsvetenskapen relaterar till religiös tro och uttolkning. Anhängare till teistisk evolution kan ses som en av de grupper som förkastar konflikttesen gällande relationen mellan vetenskap och religion – det vill säga, de anser att religiösa läror om skapelsen och vetenskapliga teorier om evolution inte är sinsemellan motstridiga. När man beskriver tidiga anhängare till synsättet, beskrivs de ibland som "kristna darwinister"[1]. Ett mycket likartat synsätt är evolutionär kreationism[2].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Numbers (2006), pp 34-38
  2. ^ Evolution Vs. Creationism, Eugenie Scott, Niles Eldredge, sidorna 62-63

Se även[redigera | redigera wikitext]