Teknikens Hus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Teknikens och sjöfartens hus.
Teknikens Hus i Luleå
Teknikens Hus i Luleå

Teknikens Hus är ett science center. Det ligger på universitetsområdet vid Luleå tekniska universitet på Porsön. Teknikens Hus är Sveriges nordligaste science center och ett av landets första i sitt slag. Centret invigdes den 27 maj 1988 och då hade planeringsarbetet pågått i närmare nio år. Idén till Teknikens Hus föddes inom dåvarande Högskolan i Luleå, som kom att stå fadder till hela projektet. Efter flera års arbete för att säkra finansieringen kunde byggnadsarbetena påbörjas 1987. Sedan starten har science centret välkomnat mer än 3,8 miljoner (maj 2016) besökare. Science centret drivs av en stiftelse. Stiftarna är Luleå tekniska universitet, Svenska Kommunförbundets länsavdelning i Norrbottens län, Luleå kommun, LKAB, SSAB och Vattenfall. Centret har en utställningsyta på 2300 kvadratmeter. Hit kommer främst barn och deras familjer och huset har drygt 100000 besökare varje år. Teknik- och naturvetenskapscentret har mottagit många utmärkelser genom åren; 2005 blev Teknikens Hus framröstat till världens bästa av kollegor vid världskonferensen i Rio de Janeiro och från 2010 och åren som följt har Teknikens Hus rankats högst i Skolverkets bedömning av landets alla center.

Utställningar På en utställningsyta av 2300 m2 har interaktiva, tekniska utställningsmiljöer byggts upp. Dessa speglar viktiga delar i Norrbottens näringsliv – gruvbrytning, vattenkraft, stålverk, skogsindustri, industrihamn och senast datacenter. I miljöerna får besökaren själv utforska tekniken. Besökaren får styra en bergborrmaskin i full skala i gruvan eller manövrera en skogsmaskin som lastar timmerstockar. Genom förtydliganden och förenklingar ökas förståelsen för en ibland komplicerad teknik. Här ser man också tydligare kopplingarna mellan teknik och samhälle. Verksamheten i Teknikens Hus förstärker människors möjligheter att delta i diskussionen om den teknik som påverkar vår framtid. Cirka 300 m2 är avsatt för tillfälliga utställningar. De kan vara inhyrda eller egenproducerade och ger möjlighet att belysa aktuella frågor och erbjuda underlag till pedagogiska program.

Planetarium I utställningshallen finns ett digitalt planetarium där det ges visningar av stjärnor, planeter och norrsken av studenter som stjärnguider eller av Teknikens Hus pedagoger. I Planetariets repertoar finns också olika kupolfilmer med naturvetenskaplig anknytning.

Ett besöksmål Under helger, skollov och sommarlov är Teknikens Hus ett populärt utflyktsmål för familjepubliken, ofta över flera generationer. Sommartid bedrivs också en del av programverksamheten, t.ex. vattenraketuppskjutning, utomhus i parken.

Skolverksamhet Bland årets många besökare utgör elever och lärare från skolor, förskolor och fritidshem en stor grupp. De utnyttjar Teknikens Hus utställningar och pedagogiska program som komplement till sin egen undervisning. Omkring 15000 elever deltar årligen i organiserad pedagogisk programverksamhet som leds av Teknikens Hus pedagoger. Teknikens Hus har under åren också bedrivit turnéverksamhet i Norrbottens län, med mindre utställningar eller med ett mobilt planetarium. De senaste åren har science centret också byggt upp en omfattande resurs av undervisningsmaterial på olika teman, som kan lånas ut till länets skolor.

Utbildning, fortbildning och nätverk Teknikens Hus är också en viktig resurs för lärarfortbildning i regionen. Ett antal fortbildningskurser i varierande ämnen med teknisk anknytning ges regelbundet, dels som öppna kurser, dels som skräddarsydda kurser för kommuner eller skolenheter. Teknikens Hus driver sedan 1999 ett nätverk av lärare i sju av Norrbottens kommuner, RegTek. Science centret vill på detta sätt hjälpa till att höja kompetensen hos de deltagande lärarna och i dialog med dessa vara ett stöd för undervisningen i skolan.

Vad man kan göra på Teknikens Hus (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Notera att de flesta sakerna här är på lek.

  • Vaska guld i vatten
  • Borra/spränga i berg i en föreställande gruva
  • Styra radiostyrda båtar i en bassäng som föreställer Luleå hamn
  • Transportera trästockar med en maskin
  • Lyfta timmer med en skotare
  • Göra papplådor och papper av pappersmassa
  • Jobba vid en föreställande masugn
  • Se filmer om rymden i rummet "Planetariet"
  • Styra och starta ett föreställande flygplan, Saab 340¨
  • Köra ett radiostyrt tåg i miniatyr, på en tågbana som föreställer sträckan Luleå-Kiruna

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]