Teknikland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Teknikland
SAAB JA37 Viggen.JPG
Information
Typ av museumTeknik-, flyg- och milithärhistoriskt museum
PlatsÖstersunds kommun, Sverige Sverige
Etablerat5 juni 2010
Besökare per år14 327 (2017)[1]
Webbplats
http://teknikland.se/

Teknikland ligger vid Optand flygfält söder om Östersund och beskriver sig som "en retroteknisk värld med veteranbilar, flygplan och militärhistoria".[2]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Teknikland är ett teknik- militär- och flyghistoriskt museum med fokus på barnfamiljer och aktiviteter. På Teknikland finns en uppfinnarverkstad för barn (KomTek), många lekmiljöer, restaurang, rutschkana, fallskärmsgunga, sandlåda och ett militärhistoriskt museum. Här väcks minnen till liv hos den som upplevt vår 1900-talshistoria. För de mindre finns lekmiljöer i alla utställningar. Teknikland drivs mestadels ideellt av medlemmar i ägarföreningarna med stöd av Stiftelsen Jamtli. På norra sidan vägen mot Ope flygplats finns Jämtlands Flyg- och Lottamuseum, som redan 1994 etablerades på platsen. Museet drivs av Svensk Flyghistorisk Förenings sektion Jämtland/Härjedalen och är fristående från Teknikland.

Samlingar[redigera | redigera wikitext]

På Flyg och Lottamuseet finns en av Sveriges största samlingar av civila och militära flygplan. Teknikland har också tillgång till militära samlingar från Östersunds garnison där det tidigare funnits tre museer.[3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Riksförbundet Sveriges museer (11 januari 2018). ”Svenska museibesök i topp”. Pressmeddelande. Läst 28 januari 2018.
  2. ^ ”Teknikland”. Arkiverad från originalet den 29 november 2010. https://web.archive.org/web/20101129011552/http://teknikland.se/om.php. Läst 1 mars 2011. 
  3. ^ ”Teknikland”. DigitaltMuseum. http://digitaltmuseum.se/info/owners/S-TL. Läst 1 mars 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]