Telemuseum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En specialutgåva av telefonmodellen Taxen tillverkad av Lars Magnus Ericsson för den ryske tsaren Nikolaj II och hans familj.

Telemuseum var ett museum i Stockholm som innehöll omfattande samlingar av framför allt äldre telegraf-, telefon- och radioutrustning. Museet grundades 1937 och visade bland annat samlingar från 1850-talet. Det låg först vid Karlaplan med ingång från Styrmansgatan,[1] men på 1970-talet flyttade det in bredvid Tekniska museet på Museivägen på Gärdet. Museet lades ned den 18 januari 2004.[2]

Samlingarna i Telemuseum innehöll cirka 15 000 föremål.[2] Efter nedläggningen övertogs samlingarna av Tekniska museet, men förutom cirka 250 telefoner som är utställda i Tekniska museet ligger nästan allt magasinerat.

Orsaken till att Telemuseum lades ned var avregleringen av telekommunikationerna i Sverige. När Telia inte längre hade monopol på telefonnätet ansåg företaget att det inte var skyldigt att ensamt bekosta driften av Telemuseum.[2] De konkurrerande telebolagen, Tele2 med flera, var inte intresserade av att hjälpa till med att bekosta driften och någon statlig institution ansåg sig inte ha råd att driva Telemuseum.[källa behövs] Resultatet blev att Telemuseum stängdes för gott.

Andra telemuseer i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges Telehistoriska SamlarFörening
  2. ^ [a b c] ”Protesterna hjälpte inte - Telemuseet stängs”. DN.se. http://www.dn.se/kultur-noje/protesterna-hjalpte-inte-telemuseet-stangs. Läst 19 oktober 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]