Teleskopord

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Friggebod
Smulgubbeplanta

Teleskopord, är ord som bildats genom att två (eller ibland flera) ord kombinerats till ett så att bara början av det ena och slutet av det andra återstår och delar i mitten kan fallit bort eller överlappar mellan de ingåend orden. I svenska bildas nya ord genom att två ord sätt samman (motor + hotell = motorhotell). I engelskan är man mer benägen att dra samman orden till teleskopord (motor + hotel = motel) och svenskan lånar ofta in teleskopord bildade av engelska ord, exempelvis brunch (av breakfast och lunch), spork (av spoon och fork) och transponder (av transmitter och responder). I engelskan är teleskopord kända sen början på 1700-talet och de kallas för för blends, blend words eller portmanteau words.[1][2]

Exempel på teleskopord bildade av svenska ord (ej inlånade via engelskan):

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sunegård, Johan. ”Teleskopord En jämförande analys av definitioner och exempel”. Göteborgs universitet. http://hdl.handle.net/2077/32138. Läst 2015-08-13. 
  2. ^ ”Teleskopord”. Nationalencykolpedin. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/teleskopord. Läst 2015-08-13.