Televapen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Televapen är en svensk förbandstyp för taktisk signalspaning och elektronisk krigföring. I krigsorganisationen är ett televapenkompani en resurs på divisionsnivå, men kan även underställas en brigadchef.

Förbandet utbildas i fredstid vid telekrigsbataljon på Ledningsregementet, LedR, i Enköping. Bataljonen har på grund av sina uppgifter föga gemensamt med signaltruppernas övriga förbandstyper.

Internationella uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Samarbete med andra underrättelseförband har skett, exempelvis med UAV- och spaningsförband från Livregementets husarer, K3, i Karlsborg under de internationella övningarna Battle Griffin (Norge, 2005) och Cold Response (Norge, 2006). Sådan integrerad underrättelseinhämtning inom ramen för så kallade ISTAR-förband kommer troligen att bli en allt vanligare uppgift för televapenförband i takt med Försvarsmaktens ökade fokus på internationella insatser.

Förband baserade på televapenförbandet förekommer i Försvarsmaktens internationella insatser. Ledningsregementet uppger att en telekrigstropp ska tjänstgöra i Afghanistan och en annan stå i beredskap för tjänstgöring inom Nordic Battlegroup.

Utrustning[redigera | redigera wikitext]

Den 13 september 2006 överlämnades de första delarna av televapensystem 06 till Försvarsmakten. Detta innebär att det tidigare systemet, televapensystem 80, avvecklas. Det nya systemet är bl.a. baserad på montage i pansarterrängbil 203.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]