Television i Danmark

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Television i Danmark hade officiell start för sändning av television 1954, då Danmarks Radio (DR) började sända. DR hade monopol på TV-sändningar ända fram till 1980-talet. I oktober 1988 etablerades den rikstäckande reklamkanalen TV2. Samma år kom TV3 i skandinavisk version, vilken senare nationaliseras till TV3 Danmark. En annan stor TV-kanal är Kanal 5 och systerstationen Kanal 4, som båda ägs av SBS.

TV2 och DR1 är de två största kanalerna. Under en vecka i början av januari 2005 ägnade genomsnittsdansken 70 procent av sin tittartid åt dessa två kanaler, varav 37 procent ägnades åt TV2.[1]

Licens[redigera | redigera wikitext]

Den danska TV- och radiolicensen bestäms av Folketinget för fyra år i taget. Huvuddelen går till Danmarks Radio, medan TV2 får en mindre del, något som lett till en del kritik. I och med Kulturministeriets avsikt att sälja majoriteten av TV2 kommer man sluta ge licenspengar till TV2:s rikssändningar, men ändå fortsätta att stödja de åtta TV2-regionerna.

År 2005 var licensen 2 040 danska kronor om året för färg-TV-licens, 1 310 kronor om man har svart-vit TV och 320 kronor om man bara har en radio.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ TNS Gallup TV-Meter, Vecka 1, 2005

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]