Telia Sonera

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Teliasonera)
Hoppa till: navigering, sök
Se även Telia Sonera Sverige.
TeliaSonera AB
TeliaSonera-logo-2.svg
Stureplan 2009x.jpg
Huvudkontoret för TeliaSonera AB.
Org.nr 556103-4249
Typ Publikt aktiebolag
OMXTLSN
Huvudkontor Sverige Stockholm, Sverige
Nyckelpersoner Marie E. Ehrling
Styrelseordförande
Johan E. Dennelind
Vd
Bransch Telekommunikation
Produkter Bredband
Mobiltelefoni
Telefon
Antal anställda 24 951 – December 2014
Historia
Grundat 1 januari 2003
Bildat av Telia
Sonera
Ekonomi
Omsättning 106.385 miljarder SEK
Rörelseresultat 22.679 miljarder SEK
Vinst efter skatt 15.599 miljarder SEK
Tillgångar 272.066 miljarder SEK
Eget kapital 116.364 miljarder SEK
Struktur
Ägare 2012-12-31[1]:
Svenska staten – 37,3%
Finska staten – 11,7%
Capital Group Funds – 3,6%
Alecta – 2,6%
Swedbank Robur – 2,6%
AMF Försäkring o Fonder – 1,9%
SEB Fonder – 1,2%
SHB Fonder – 1,2%
Fjärde AP-fonden – 1,1%
Övriga aktieägare – 36,8%
Dotterbolag TeliaSonera Asset Finance AB
TeliaSonera Finans AB
TeliaSonera Försäkring AB
TeliaSonera Int. Carrier AB
TeliaSonera Mobile Networks AB
TeliaSonera Network Sales AB
TeliaSonera Norge A/S
TeliaSonera Mobile Holding AB
TeliaSonera Skanova Access AB
Teliasonera Sverige AB
TeliaSonera Sverige Net Fastigheter AB
TeliaSonera Telekomünikasyon Ltd.
Lista över dotterbolag
Övrigt
Webbplats TeliaSonera.com
TeliaSonera.se
Fotnoter Siffror från 2014 års bokslut.[2]

Telia Sonera AB (normaliserat skrivsätt enligt Svenska skrivregler;[3] i svensk fackpress förekommer även skrivsättet Teliasonera AB), registrerat som TeliaSonera Aktiebolag,[4] är en nordisk teleoperatör. Koncernen har huvudsaklig verksamhet i Norden, Baltikum, Spanien, Turkiet, Ryssland samt i flera före detta sovjetrepubliker.

Koncernens svenska verksamhet bedrivs huvudsakligen inom dotterbolaget Telia Sonera Sverige AB under varumärket Telia, och är den största leverantören av telefoni och internet i Sverige. Den finska verksamheten bedrivs inom dotterbolaget Telia Sonera Finland under varumärket Sonera. I Norge används varumärkena Netcom, Chess och Nextgentel.

I koncernen ingår även bolaget Telia Sonera Skanova Access som säljer nätkapacitet till andra nätoperatörer under varumärket Skanova. Bolaget Telia Sonera International Carrier säljer nätkapacitet över landgränser till nätoperatörer. Varumärket Halebop omfattar ett tjänsteutbud inom mobilområdet.

Koncernens gemensamma huvudkontor är beläget i kvarteret LadugårdsgrindenStureplan 8 i Stockholm.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Telia − avsnittet Historia

Företaget bildades i december 2002[5] när svenska Telia och finländska Sonera slog ihop sina verksamheter. Formellt sett var det Telia som erbjöd Soneras aktieägare aktier i bolaget Telia Sonera eller kontanter i utbyte mot deras Sonera-aktier.

Resultat[redigera | redigera wikitext]

2003[redigera | redigera wikitext]

2003 hade Telia Sonera 22 miljoner kunder runt omkring i världen och 27 miljoner till i bolag de är delägare i. Nettoomsättningen uppgick samma år till 81,722 miljarder kronor. Nettoresultatet var 7,671 miljarder kronor. De hade 26 694 anställda.

2004[redigera | redigera wikitext]

2004 hade Telia Sonera 25,9 miljoner kunder samt 36,6 miljoner till i bolag de är delägare i. Nettoomsättningen uppgick till 81,937 miljarder kronor. Nettoresultatet var 12,964 miljarder kronor. Antalet anställda uppgick till 29 082 personer vid årets slut.

2005[redigera | redigera wikitext]

2005 hade Telia Sonera 29 miljoner kunder samt 51 miljoner ytterligare i de bolag där de är delägare i. Nettoomsättningen uppgick till 87,661 miljarder kronor. Nettoresultatet uppgick till 11,697 miljarder kronor. Antalet anställda uppgick till 27 403 personer.

2006[redigera | redigera wikitext]

2006 hade Telia Sonera 30,2 miljoner kunder i majoritetsägda bolag, samt 65 miljoner ytterligare i de bolag där de är delägare i. Nettoomsättningen uppgick til 91,060 miljarder kronor. Nettoresultatet uppgick till 16,987 miljarder kronor. Antalet anställda uppgick till 27 716 personer. Telia Sonera förvärvar 98,66 procent av aktierna i systemintegratören Cygate.

2007[redigera | redigera wikitext]

I juli 2007 meddelade Telia Sonera att man köper 100% av aktierna i MCT Corp, som har majoritetskontroll av aktierna i tre GSM-operatörer i Uzbekistan och Tadzjikistan samt en minoritetsandel i en ledande GSM-operatör i Afghanistan.

2007 uppgick nettoomsättningen till 96,344 miljarder kronor. Nettoresultatet uppgick till 17,674 miljarder kronor. Antalet anställda uppgick till 28 528 personer.

2008[redigera | redigera wikitext]

I april 2008 rapporterade flera europeiska medier om att det förekommer rykten om att France Telecoms dotterbolag Orange planerar ett uppköp av Telia Sonera.[6]

Den 5 juni lade France Telecom slutligen ett bud på företaget. Aktieägarna erbjuds 63 kronor per aktie för de första 500 aktierna. För överskjutande antal aktier erbjuds aktieägarna en blandning av 63 kronor per aktie och aktier i France Telecom, genomsnittligt värde på erbjudandet från den 501:e aktien blir då 56 kronor per aktie.

Telia Soneras styrelse meddelande redan den 5 juni att man ansåg budet för lågt. Representanter för svenska staten delade den uppfattningen.

2008 uppgick nettoomsättningen till 103,586 miljarder kronor. Nettoresultatet uppgick till 19,011 miljarder kronor. Antalet anställda uppgick till drygt 29 000 personer.

2009[redigera | redigera wikitext]

2009 uppgick nettoomsättningen till 109,161 miljarder kronor. Nettoresultatet uppgick till 18,854 miljarder kronor. Antalet anställda uppgick till cirka 29 700 personer.

Stora återförsäljare[redigera | redigera wikitext]

Telia Sonera AB använder sig av återförsäljare, som bland annat utför telefonförsäljning av mobilabonnemang. Här är två av de stora i Sverige:

 • The Phone House AB
 • Dialect AB, startade sitt arbete med Telia på 90-talet och har varit deras återförsäljare sedan dess.

Bolag och marknader[redigera | redigera wikitext]

En svensk telefonkiosk.

Företaget har cirka 22 miljoner kunder och omsättningen var cirka 81 miljarder kronor 2003. Koncernchef är Johan Dennelind. Företagets huvudkontor ligger på Stureplan i Stockholm.

I Sverige använder företaget varumärket Telia för att sälja sina produkter och tjänster. Den svenska verksamheten bedrivs huvudsakligen av företaget Telia Sonera Sverige AB. Man är även verksam under andra varumärken som Halebop och Skanova. Nästan hälften av koncernens försäljning kommer från den svenska marknaden.

Den finländska verksamheten bedrivs i företaget Telia Sonera Finland under varumärket Sonera.

I Norge används varumärkena Netcom och Chess och man är landets näst största mobiloperatör. Nextgentel säljer bredband och bredbandstjänster till företag och privatpersoner.

I Danmark är man landets näst största telekomföretag och man säljer mobiltelefoni, fast telefoni och bredband.

I Litauen är företaget ensam ägare till UAB Omnitel, landets största mobiloperatör. Genom det delägda bolaget Te säljer man fast telefoni, datakomtjänster och bredband.

I Estland äger man via Baltic Tele AB en majoritetsandel i Eesti Telekom som är landets största telekom-operatör med verksamhet inom fast telefoni, datakommunikation och mobilnätverk.

I Spanien startade man i december 2006 som 3G-operatör under varumärket Yoigo.

Teliasonera International Carrier är verksamma i bl.a ett flertal europeiska länder och säljer telefoni och kapacitet till andra operatörer. Under 2006 etablerade man sig även i Hongkong.

I övrigt äger man stora andelar i teleoperatörer verksamma i bl.a. Ryssland (Megafon), Turkiet/Ukraina/Vitryssland (Turkcell[7]) och flera f.d. sovjetiska republiker; som största ägare i holdingbolaget Fintur är man också majoritetsägare i ledande operatörer i Moldavien (Moldcell), Georgien (Geocell), Azerbajdzjan (Azercell) och Kazakstan (K'Cell). Under 2007 förvärvades också majoritetsposter i mobiloperatörer i Uzbekistan (Coscom) och Tadzjikistan (Indigo), samt en minoritetspost i en operatör i Afghanistan (Roshan).

Kontroverser[redigera | redigera wikitext]

Vitryssland[redigera | redigera wikitext]

Mobiloperatörer i Vitryssland har stängt av mobiler och internet för att hindra människor från att samlas och demonstrera, och har gett listor till hemliga polisen KGB över vilka som befunnit sig på torget i Minsk med mobiltelefonen påslagen under demonstrationerna våren 2011. Den viktigaste mobiloperatören i Vitryssland är företaget LIFE, där Turkcell är den största ägaren – och där Telia Sonera i sin tur är en av de större aktieägarna och enligt domslut kommer att bli majoritetsgägare.[8]

Uzbekistan[redigera | redigera wikitext]

Teliasonera och dess Uzbekiska dotterbolag Ucell är sedan 2012 under förundersökning av svenska och amerikanska utredare för anklagelser om mutor och penningtvätt i samband med förvärvet av en 3G-licens i Uzbekistan.[9] Under dessa undersökningar, som bland annat involverar diktatorsdottern Gulnara Karimova, har hundratals miljoner franc frysts i schweiziska och svenska banker.[10][11] VD och koncernchef Lars Nyberg beviljades inte ansvarsfrihet och avgick på egen begäran den 1 februari 2013 som en följd av turerna kring företagets tvivelaktiga investeringar i Uzbekistan.[12]

Telia Soneras ägare[redigera | redigera wikitext]

Telia Sonera i Europa
Uppgifter per 2012-12-31[1]
37,3% Svenska staten
11,7% Finländska staten
3,6% Capital Group Funds
2,6% Alecta
2,6% Swedbank Robur
1,9% AMF Försäkring o Fonder
1,2% SEB Fonder
1,2% SHB Fonder
1,1% Fjärde AP-fonden
36,8% Övriga aktieägare

Verkställande direktörer för Telia/Telia Sonera[redigera | redigera wikitext]

Samarbete med högskolor och universitet[redigera | redigera wikitext]

Företaget är en av de främsta medlemmarna, benämnda Senior Partners, i Handelshögskolan i Stockholms partnerprogram för företag som bidrar finansiellt till Handelshögskolan i Stockholm och nära samarbetar med den vad gäller utbildning och forskning[13].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] ”Shareholders as of December 31, 2012”. Teliasonera.com. http://www.teliasonera.com/en/investors/share/shareholdings/2013/1/shareholders-as-of-december/. 
 2. ^ ”Bokslut & Nyckeltal - Telia Sonera Aktiebolag”. Allabolag.se. http://www.allabolag.se/5561034249/bokslut. 
 3. ^ Svenska skrivregler. Språkrådets skrifter 8 (3). Stockholm: Liber. 2008. Sid. 117. ISBN 978-91-47-08460-9. http://www.sprakradet.se/2922 .
 4. ^ Bolagsverket företagsfakta
 5. ^ http://www.teliasonera.se/om_teliasonera/vision_och_strategi/bolagets_historia
 6. ^ Teliasonera kan bli franskt Ekot, Sveriges Radio, 16 april 2008
 7. ^ ”TeliaSonera - press release”. Cision Wire. http://www.cisionwire.se/teliasonera/cukurova-alagd-att-overlata-aktier-i-turkcell-holding-till-teliasonera. Läst 7 augusti 2009. 
 8. ^ Ola Larsmo, Farväl till ett företag som stödjer en diktatur, DN kulturdebatt 2011-07-21
 9. ^ Milne, Richard (October 8, 2012). ”TeliaSonera to investigate Uzbek licence - FT.com”. Financial Times. http://www.ft.com/intl/cms/s/0/882352c4-0da1-11e2-bfcb-00144feabdc0.html. Läst 9 October 2012. 
 10. ^ Corruption Probe into TeliaSonera Uzbek Deal”. The Gazette of Central Asia (Satrapia). 3 October 2012. http://www.satrapia.com/news/article/corruption-probe-into-teliasonera-uzbek-deal/. 
 11. ^ Telia riskerar miljarböter, SvD 24 mars 2014
 12. ^ [a b] Svenska Dagbladet 1 februari 2013: I praktiken fick han sparken, läst 1 februari 2013
 13. ^ ”www.hhs.se - Näringsliv & samhälle, Handelshögskolans Partnerföretag”. http://www.hhs.se/se/BusinessAndSociety/Partnerprogrammet/Pages/Partnerf%C3%B6retag.aspx. Läst 2014-07-28. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]