Tennessee Centennial and International Exposition

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Utställningen ur fågelperspektivet. Färgstenstryck av Henderson Litho Co., 1896.
Nashville- och Memphispavilijonerna nattetid, sedda över Watauga Lake, med Commerce Building bakom.

Tennessee Centennial and International Exposition var en utställning under perioden 1 maj-31 oktober 1897 i Nashville, Tennessee, USA till 100-årsjubileet av Tennessees inträde i den amerikanska unionen 1796, även om det var ett år för sent.

Flera städer och organisationer byggde byggnader och utställningshallar i området, oftast belägna längs med stadens västra spårvägar. Bland de mer framstående var värdstaden Nashville själv, och Memphis. Nashville designade sin paviljong efter Parthenon i Grekland, inspirerad av stadens smeknamn Söderns Aten. Till ära av stadens egyptiska namn uppförde Memphis en stor pyramid. Dessa byggnader har senare rivits, men "ekon" av dem har bevarats i båda städerna. Nashvilles tillfälliga Parthenon rekonstruerades i tillfälligt material i ett projekt åren 1920-1931 och har bevarats som konstgalleriet Parthenon på den ursprungliga utställningsplatsen, som blev Centennial Park. Under 1990-talet byggdes i Memphis en sportanläggning, Pyramid Arena, i formen av en stor pyramid vid Mississippiflodens bankar.

Andra attraktioner var Negerpaviljongen, gondolerna på Wataugasjön (som fortfarande finns kvar i parken) och Egyptiska paviljongen med orientaliska dansare. Utställningen blev en stor framång och räknas som ett av de största evenemangen någonsin i delstaten. Till skillnad från många världsutställningar gick det inte med ekonomisk förlust, trots att den slutliga redovisningen visade en direkt vinst på mindre än $ 50.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]