Tennessee walking horse

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tennessee walking horse
Tennessee Walking Horse2.jpg
Andra namn Tennesse walker horse
Ursprung USA
Egenskaper
Typ Varmblodshäst
Mankhöjd Cirka 150–170 cm
Färg Alla färger samt skäck är tillåtna
Användning Allround

Tennessee walker eller tennessee walking horse är en av de hästraser med härstamning från Tennessee, USA. Walkern börjar bli en populär hästras som är kända för sina extra gångarter. Rasens föreningar har mottot ”Provrid en idag och du äger den imorgon”. Många rasföreningar finns runt om i världen men den största föreningen är än så länge TWHBEA.

Walkern är en frisk uthållig allround häst och man kan ofta se den dyka upp i hoppning och distans tävlingar. Vanligast fortfarande är att man hör tallas om rasen i ringuppvisningar.

Tennessee Walking Horse är hästrasen som blir utsatt för den grova showen Big Lick, USA. Utställningar som Big Lick är olagligt i Sverige.I Big Lick fästes stora tyngder på hästens hovar, syra hälls på benen som gör att hästen blir känslig runt hoven. På det känsliga området sätter man kedjor. Därav får man höga onaturliga benlyft. Barack Obama hade påbörjat en lag om att förbjuda Big Lick och deras tillvägagångsätt men när Dold Trump kom till makten lade ärendet åt sidan och blivit fördröjt.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Walkern utvecklades i Tennessee någon gång under mitten av 1800-talet av de nybyggare som bosatt sig där efter att ha korsat bergskedjan Appalacherna. Dessa nybyggare började avla fram en ny hästtyp som skulle vara elegant, samtidigt som de kunde använda den inom plantagerna och jordbruken, vilket även krävde en häst som var uthållig och bekväm att rida under långa arbetsdagar. Från början kallades dessa hästar ”southern plantation walking horses” och även ”tennessee pacers”. På plantagerna kallades de helt enkelt ”turn-row”, då de kunde vända mellan raderna med bomullsplantor utan att skada dem.

Walkern härstammar, som så många andra amerikanska hästraser med extra gångarter, från Narragansett (en utdöd jordbrukshäst) och Kanadensisk travare, . Man korsade några av dessa hästar med engelskt fullblod, morganhästar, american saddlebred och även amerikansk travare. Hela rasens stamfader anses vara den amerikanska travarhingsten F-1 Allan och hans sonson Roan Allan då det händer att travarna har extra gångarter (T ex pass) och dessutom var F-1 Allan helt oduglig som travhäst då han hade en oren gångart, en blandning av trav och skritt. Men F-1 Allan hade starka arvsband och alla hans avkommor blev passgångare. 1903 kom han till Tennessee för att bli avelshingst till walkerhästen.

Walkern fick ännu mer inflytande av passgångare med hjälp av en american saddlebred-hingst vid namn Giovanni, som hämtades från Kentucky 1914 till staden Wartrace i Tennessee. Staden räknas idag som tennessee walkerns hemstad.

År 1935 bildades rasens egen förening i Lewisburg och kallades först turu row horse som syftade på att de bar sina ägare fram och tillbaka mellan raderna av plantor på bomulls- och tobaksplantagerna. Föreningen bytte namn på rasen efter att intresset för uppvisningsridning ökade. Föreningen har till uppgift att se till att de hästar som registreras som Tennessee walker faktiskt har de extra gångarterna och speciella utseendet som karaktäriseras en Tennessee walker.

Egenskaper[redigera | redigera wikitext]

En Walkinghorse i gångarten Running Walk

Walkern är en häst i medelstorlek, 150 cm -170 cm i mankhöjd, med fina proportioner. Aktionen och huvudet är inte lika höga som hos många andra passgångarhästar.

Walkern har ett fint temperament och sägs passa även nybörjare som avancerade ryttare. Lugn, stabil och klok häst.

Rasen har oftast 4-5 gångarter (alla travar inte):

Dog/Trail walk, flat foot walk, running walk och en gungande, samlad och jämn galopp som sägs vara gungstolsliknande. En del Walkers kan även gå i pass, trav, foxtrot, stepping pace, singlefoot och rack.

Dog/Trail walk: Sakta balanserad lunkande gång. 4-takt gång

Flat foot walk: Gången är en jämnt tidsbestämd 4-takt gång där hästen hela tiden håller två eller tre hovar platt på marken. FlatFoot walk är målmedvetet, snabb, men avslappnad, med en hastighet av 5 – 9 km per timme.

Running walk: Running walk är den gångart som syns på bilden. Gångarten är helt unik för tennesse walker och nedärvs. Det går inte att lära den till andra hästraser. Running Walk är en mer kraftfull version av Flat foot walk, med mer tryck bakifrån och en ökad stegsättning. (Det vill säga, vid varje steg, bakfotens hovavtryck ska bli framför framfotens hovavtryck ). Du kommer att känna att hästens höfter sjunker och lyfter, och ryggen svänger; Du kan ofta se huvudet nicka i takt. Running Walk kan utföras i en hastighet av 19 km i tim. Det är alltid 3 hovar i marken och en i luften.

Galoppen: Galoppen är en lugn samlad galopp, som att sitta i en gungstol. Du får även känslan att man galopperar i uppförsbacke. Walkern kan också som andra hästar galoppera en snabb utsträckt galopp.

Gemensamt för alla dessa extra gångarter är att de är extremt bekväma för ryttaren att rida och hästens huvud nickar eller gungar i takt. Går det riktigt fort kan man höra hur hästens tänder klapprar i takt med stegen. Men gångarterna rids hellre långsamt och noggrant än fort.

Pass: Pass är när framben och bakben på samma sida förflyttas framåt samtidigt. Hästen rörelse är då väldigt svajig och känslan är att man gungar fram och tillbaka i sadeln. Det är alltid 2 hovar i marken och 2 i luften.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]