Teobromin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Molekylmodell

Teobromin, 3,7-dimetylxantin, C7H8O2N4, en naturligt förekommande centralt stimulerande substans, återfinns huvudsakligen i kakaobönor. Teobromin är besläktat med koffein och teofyllin men ger svagare effekter än dessa.

Egenskaper[1][redigera | redigera wikitext]

Teobromin är ett purinderivat, som i rent tillstånd utgör ett av nålformiga kristaller bestående pulver, utan lukt och med en något bitter smak.

Det är nästan olösligt i kallt vatten och svårlösligt i ren alkohol, men lättare lösligt i blandningar av alkohol och vatten. Det är lösligt i ytspädda syror och alkalier under saltbildning.

Toxicitet[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Teobrominförgiftning

Teobromin är starkt toxiskt (giftigt) för många djur, bland annat hundar och katter eftersom de till skillnad från människan saknar det enzym som bryter ner teobromin. Störst är faran för hunden, eftersom katten sällan får i sig så stor mängd som behövs för att förgiftning ska inträffa.

Oftast får djuret i sig teobromin genom choklad, och hur allvarligt läget kan bli beror på kakaohalten. Ju högre kakaohalt, desto farligare. I värsta fall avlider djuret som följd av kramper, kräkningar, kraftiga svettningar mm. Omedelbar veterinärvård krävs vid symptom på teobrominförgiftning.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Meyers varulexikon, Forum, 1952