Teologiska högskolan Stockholm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Teologiska högskolan i Stockholm
Teologiska högskolan Stockholm, Campus Bromma, 2018a.jpg
Engelskt namnStockholm School of Theology
Latinskt namn-
Motto-
Grundad1993
Ägandeformaktiebolag
RektorOwe Kennerberg
PlatsStockholm (Bromma), Sverige
Antal studerande500
Antal doktorander10
Antal lärare20
Medlemskap-
Webbplatswww.ths.se

Teologiska högskolan Stockholm (THS) är en av Equmeniakyrkan helägd privat högskola vid Åkeshovsvägen 29 i Nockebyhov i Bromma i Stockholm. Teologiska högskolan Stockholm har även nära koppling till Bromma folkhögskola och de två skolorna delar Campus Bromma. Teologiska högskolan Stockholm, som bildades 1993, ligger vid Campus Bromma på Åkeshovsvägen 29 och de delar området med Bromma folkhögskola, som grundades den 1 februari 2014.

Inom området vid Campus Bromma på Åkeshovsvägen 29 i Nockebyhov finns även en mottagning för S:t Lukas Bromma. S:t Lukas är en idéburen organisation med professionella mottagningar för psykoterapi, handledning och utbildning över hela Sverige. Psykoterapimottagningen S:t Lukas i Bromma är en av 40 st S:t Lukas-mottagningar i Sverige. Mottagningen öppnades 1992 på Ekerö, men flyttade 2005 till större lokaler i Bromma.

Huvudman för Teologiska högskolan Stockholm är Equmeniakyrkan. Teologiska högskolan Stockholm och Equmeniakyrkan är tillsammans huvudman för Bromma folkhögskola, Sjöviks folkhögskola, Härnösands folkhögskola och Södra Vätterbygdens folkhögskola. Biståndsorganisationen Diakonia drivs tillsammans med Svenska Alliansmissionen. Equmeniakyrkan är en av medlemsorganisationerna inom studieförbundet Bilda. Tillsammans med flera andra kristna samfund och organisationer är man huvudman för Hela människan.

Utbildningsprogram[redigera | redigera wikitext]

Vid högskolan finns flera utbildningsprogram:

 • Teologiska programmet på kandidat- och masternivå för blivande präster och pastorer, och andra teologiskt intresserade.
 • Mänskliga rättigheter och demokrati, en av landets äldsta MR-utbildningar, som samlar både nyblivna studenter och erfarna yrkesaktiva inom MR-området.
 • Interkulturella relationer masterprogram för människor som arbetar i mångkulturella miljöer inom skola, social- eller åldringsvård, i internationellt bistånd, inom kyrkor och religiösa organisationer, eller inom företag i Sverige eller utomlands.

Ämnesområden[redigera | redigera wikitext]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Teologiska högskolan Stockholm bildades 1993 som en sammanslagning av Betelseminariet i Bromma, som var Baptistsamfundets seminarium för utbildning av pastorer, och Teologiska SeminarietLidingö som var Missionskyrkans motsvarighet. Första året delades verksamheten mellan Bromma och Lidingö, varefter hela skolan lokaliserades till Lidingö. Efter att högskolan vuxit ur lokalerna på Lidingö, byggdes nya lokaler invid Betelseminariets gamla lokaler i Bromma och dessa invigdes vid höstterminsstarten 2002. Högskolan ägdes från början av Svenska Missionskyrkan och Svenska Baptistsamfundet, och från 2008 även av Metodistkyrkan i Sverige (vars teologiska seminarium sedan 1923 hade varit lokaliserat till Överås i Göteborg). De tre ägarsamfunden gick sedan samman och bildade en gemensam kyrka, Equmeniakyrkan.[1] Därmed blev Teologiska högskolan Stockholm den 1 januari 2014 ett av Equmeniakyrkan helägt[2] icke-vinstinriktat aktiebolag.[3]

Teologiska högskolan Stockholm har rätt att utfärda svenska examina.[4] År 1996 fick högskolan rätt att utfärda kandidatexamen i teologi. År 1997 startade högskolan landets första tvärvetenskapliga utbildningsprogram i mänskliga rättigheter och 2008 beviljades högskolan tillstånd att utfärda kandidatexamen i mänskliga rättigheter. Sedan 2011 har högskolan även rätt att utfärda magister- och masterexamen i teologi.[5] I samverkan med Uppsala universitet erbjuder högskolan även ett masterprogram i mänskliga rättigheter.[6]

2017 fick Teologiska högskolan rätt att utfärda doktorsexamen. De första doktoranderna i egen regi började i september 2017.

Högskolan får statsbidrag och kurserna är studiemedelsberättigande. Den har externfinansierade forskningsprojekt och bedriver även uppdragsverksamhet av olika slag. Högskolan samarbetar med högskolor och universitet i bland annat i Amsterdam, Atlanta, Chicago, Manila, New York, Washington DC och Yangon.

Vid högskolan finns en studentkår, Studentkåren vid Teologiska högskolan Stockholm (STHS) med omkring 500 medlemmar.

Bilder från Teologiska högskolan Stockholm vid Campus Bromma[redigera | redigera wikitext]

Personal[redigera | redigera wikitext]

Rektorer[redigera | redigera wikitext]

 • Mats G. Hansson (1994–1996)
 • Lennart Molin (1996–1999)
 • Valborg Lindgärde (2000–2006)
 • Owe Kennerberg (2006–)

Lektorer i urval[redigera | redigera wikitext]

Professorer i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Se även

Se även

 1. ^ [1]
 2. ^ [2]
 3. ^ sökord Teologiska högskolan Stockholm[död länk]
 4. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 2 februari 2014. https://web.archive.org/web/20140202193035/http://www.uhr.se/Bedomning-av-utlandsk-utbildning/Utlandsk-utbildning/Adresslista-over-universitet-och-hogskolor/. Läst 20 januari 2014. 
 5. ^ [3]
 6. ^ [4]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]