Teracom Group

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Teracom Group AB
Teracoms logga.gif
Org.nr556842-4856
TypStatligt aktiebolag
HuvudkontorSverige Stockholm, Sverige
NyckelpersonerAnitra Steen
Styrelseordförande
Åsa Sundberg
Koncernchef Vd
BranschRundradio
Antal anställda485 – 2018
Historia
Grundat1992
GrundareSveriges regering
Avknoppat frånTeleverket Radio
Ekonomi
Omsättning 1,631 miljarder SEK
Rörelseresultat 485 miljoner SEK
Vinst efter skatt 387 miljoner SEK
Tillgångar 4,603 miljarder SEK
Eget kapital 3,765 miljarder SEK
Struktur
ÄgareSvenska staten – 100%
ModerbolagRegeringskansliet
Övrigt
Webbplatsteracom.se
FotnoterStatistik från 2018 års bokslut.[1]

Teracom Group AB är ett statligt företag som äger och driver marknätet för radio och TV i Sverige. Förutom distribution av radio och tv erbjuder företaget inplaceringar och service i bolagets master och byggnader samt kapacitetstjänster till företag, organisationer och myndigheter. Marknätet består av ett stamnät som sammanbinder de cirka 600 sändarstationerna samt ett särskilt nät för övervakning av driften[källa behövs]. Radio- och TV-näten täcker cirka 99,8 procent av Sveriges hushåll. Företaget grundades 1992, som en avknoppning av verksamhet som tidigare bedrevs inom Televerket Radio. Teracom AB är en del av Teracom Group som består av Teracom AB i Sverige och Teracom A/S i Danmark. Teracom är till 100 % ägt av Svenska staten.

Teracom förvaltar det 155 meter höga Kaknästornet i Stockholm, en anläggning som rymmer Nordens största mediahub.[förtydliga] I Kaknäs tar Teracom emot programsignaler via fiber, satellit och radiolänk, paketerar om för olika plattformar och distribuerar i olika kanaler – framför allt till olika utsändningar och streamingtjänster för radio och tv. Större delen av satellitkommunikationen är också etablerad i Kaknäs och går via satellitstationen Skyport Kaknäs. Utöver det kopplas tillfälliga överföringar från exempelvis nyhetsplatser utanför studio genom Kaknäs, innan de går till en radio- eller TV-studio hos programföretaget.

Sedan november 2007 är alla TV-sändningar via marknätet i Sverige digitala. Övergången till digital-TV inleddes i september 2005 på Gotland och gick etappvis genom Sverige. Drygt två år senare, avslutades det i Skåne och Blekinge.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Teracom bildades under den dåvarande borgerliga regeringens bolagisering av Televerket. Utsändningsverksamheten för rundradio fördes över till det nya aktiebolaget Teracom 1992. Exempel på bolag som helt eller delvis har ägts eller ägs av Teracom är Senda, Active-TV, Boxer TV-Access, TravelVision Scandinavia, Teracom Components, Factum Elektronik och Teracom Mobile Links, men under 2002 avyttrades bland annat Active-TV, TravelVision Scandinavia och Factum Elektronik. Under samma år fusionerades också Boxer och Senda.

År 2005 såldes Teracom Mobile Links till Twentyfourseven och år 2007 Teracom Components till Exirgruppen. I november 2008 förvärvade Teracom 30 procent av aktierna i Boxer TV-Access AB av riskkapitalbolaget 3i och genom köpet blev Teracom ensam ägare av bolaget. Övergången från analoga till digitala sändningar kallas ibland för TV-historiens största teknikskifte. 1999 inleddes utbyggnaden av digital-TV i marknätet.

Hösten 2009 sålde Teracom sitt bredbandsnät. Bolaget som köpte Teracoms nät heter Quadracom.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bokslut & Nyckeltal – Teracom Group AB”. Allabolag.se. http://www.allabolag.se/5568424856/bokslut. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]