Terence McKenna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Terence Kemp McKenna, född 16 november 1946, död 3 april 2000, var en amerikansk föreläsare och författare. Han är känd för sina spekulationer, till exempel om Voynich-manuskriptet, människans härkomst och den så kallade "Noveltyteorin".

Biografi[redigera | redigera wikitext]

McKenna växte upp i en liten, starkt religiös stad i västra Colorado (USA). Han hade extremt dålig syn vilket tvingade honom att bära speciella glasögon med dubbla linser. Han tillbringade mycket av sin ungdom i ensamhet. McKennas farbror introducerade geologi för honom. Geologin blev McKennas hobby. Med detta utvecklade han en artistisk och naturvetenskaplig uppskattning av naturen.

Genom att läsa böcker skrivna av Aldous Huxley blev McKenna intresserad av hallucinogener. Hans första upplevelse kom då han åt några paket av kommersiellt producerade "blomman för dagen"-frön, en erfarenhet som han sade förändrade hans liv. Efter att McKenna gått ut high school ansökte han till University of California, Berkeley. Han flyttade till San Francisco under sommaren innan skolan började. Under den tiden blev han bekant med cannabis och LSD av en kompis, Barry Melton, som bodde precis mitt emot honom.

Efter att gått ut skolan 1969 med betyg inom ekologi och bevarandebiologi tillbringade han åren efteråt till att lära ut engelska i Japan, resa genom Indien och Sydasien samt smuggla hasch och samla på fjärilar till biologiska insamlingsföretag.

Mckennas mor dog 1971. McKenna och hans bror Dennis plus tre andra kompisar bestämde sig för att resa till colombianska Amazonas i sökandet efter oo-koo-hé, en planta som innehåller DMT. Hans bror Dennis ville att McKenna skulle var försökskanin. Mckenna förklarade att han kom i kontakt med Logos: en informativ röst som han upplevde vara den universella förklaringen till synlig religiös upplevelse. Dessa uppenbarelser fick Mckenna till att utforska I Ching, och det i sin tur fick honom att skriva Novelty-teorin.

Under större delen av 1970-talet höll McKenna en låg profil. Han bodde i ett vanligt förortshem, där han fick pengar från the Magic Mushroom Growers Guide, samt från sin odling och försäljning av psilocybin-svamp (hallucinogener). Han säger att han blev skrämd till att sluta med detta, främst för USA:s "krig mot droger". Han var själv efterlyst av Interpol för langning.

McKenna var kollega till Ralph Abraham, Rupert Sheldrake och Riane Eisler och medverkade i deras verkstäder. Han var personlig vän med Tom Robbins, och influerade tänkandet hos olika forskare, författare, artister och skådespelare.

Senare i livet blev McKenna intresserad av antikulturen. Mckenna lämnade bidrag till olika psykedeliska och goa-trance albums av The Shamen, Spacetime Continuum, Zuvuya och Shpongle. Många av McKennas tal var inspelade och kan även höras på dessa album.

Förutom psykedeliska droger pratade McKenna om virtuell verklighet, technopaganism, artificiell intelligens, evolution, utomjordingar, förfädersdyrkan och så vidare. Han föreslog att man ska ta hallucinogener i relativt till extremt stora doser. De som tog i mindre doser missade helt enkelt den fulla potentialen - och detta skulle man göra ensam, i mörker utan musik eller andra externa simulationer.

Inom filosofi och religion sade McKenna att han uppskattade Marshall McLuhan, Pierre Teilhard de Chardin, gnostisk kristendom och James Joyce. McKenna var emot alla former av organiserad religion och gurubaserad form av spirituell insikt. Han ansåg att DMT var det ultimata och pratade om de "glänsande, självstudsande basketbollarna" eller "självförändrande maskinalver" som man träffar på efter intag. McKenna var öppen i sin tolkning vad det är man träffar på (p.g.a. hans motstånd mot monoteism och monogami) och han var öppen för att hallucinogener är en sorts "transdimensionell resa" som får individen att träffa på det som kunde vara utomjordingar, spöken eller jordens andar.

McKenna skapade tillsammans med sin fru Kathleen Harrison (kollega och fru i 17 år) Botanical Dimensions, en etnobotanisk gård på Hawaii, där McKenna bodde fram till att han avled.

McKenna dog 2000 av glioblastoma multiforme, en extremt aggressiv typ av hjärncancer. Han blev 53 år gammal.

McKennas "Stenade apa"-teori[redigera | redigera wikitext]

En av idéerna som McKenna hade är den s.k. "Stoned Ape"-teorin, som förklarar hur människan utvecklades mentalt. Våra förfäder levde i träd och hade en begränsad kost. På grund av klimatförändringar som ledde till torka och därmed förändrad vegetation och mindre föda tvingades förfäderna utforska och lära sig att leva på slätten istället för uppe i träden. Människan blev då jägare och samlare, ett årstidsbundet nomadfolk. McKenna menade att som del av den nya födan fanns bland annat svamp innehållande psilocybin. En mindre dos svamp medförde att synen förbättrades, vilket gav människan fördelar i jakten. Mer mat innebar att fler individer kunde överleva. En ökad dos gjorde att sexlusten förhöjdes, vilket ledde till orgier som i förlängningen innebar att gruppen utökades. Individen definierades inte av ett ego utan som en helhet med gruppen. Det var männen som var jägare och kvinnorna som var samlare. Då en kvinna hade funnit föda ute på en vandring behövde hon kommunicera detta med resten av gruppen. Detta ledde sedermera till utvecklandet av språk. Männen däremot behövde inte språket i så stor utsträckning, då jakt enligt McKenna till stor del handlade om att sitta tyst och sen snabbt agera. Kvinnorna upptäckte med tiden att när de återkom till en plats de varit året innan och där de begravt födorester att det då hade växt upp plantor. Människan blev bofast och började med jordbruk.

På grund av fortsatt förändrat klimat försvann svampen mer och mer. För att kunna bevara de man hittade lades de i honung. En effekt av honung är att det kan utvecklas till alkohol. När människan då åt svampen gav den en annan effekt än tidigare. Från att varit ett med gruppen fick man nu upplevelsen av ett jag. Det blev viktigt för mannen vem som var hans son, hans kvinna, hans vapen, hans jaktmarker etc. Den patriarkaliska eran hade börjat.

Noveltyteorin och Time Wave:Zero Point[redigera | redigera wikitext]

En av McKennas idéer är känd under namnet Noveltyteorin.

Teorin bygger på tanken att universum fungerar likt en maskin som producerar och bevarar "Nya tankar" (Novelty). Enligt teorin ökar och minskar Novelty över tiden enligt en fraktal vågform som benämns timewave zero eller bara timewave. Teorin förutsäger att dessa kurvor når ett extremt läge den 21 december 2012, varefter verkligheten upphör på det sätt vi känner den. Kort innan han dog tog han dock tillbaka teorin med just datumet och årtalet.[källa behövs]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]