Terminator Salvation

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Terminator Salvation
Genre action/science fiction
Regissör Joseph McGinty Nichol
Producent Derek Anderson
Moritz Borman
Victor Kubicek
Joseph McGinty Nichol
Manus John D. Brancato
Michael Ferris
David C. Wilson
Skådespelare Christian Bale
Sam Worthington
Anton Jeltjin
Produktionsbolag Warner Bros
Premiär
Speltid 115 minuter
Land USA
Språk engelska
Budget $200 miljoner
Intäkter $372 miljoner
Föregångare Terminator 3: Rise of the Machines
Uppföljare Terminator: Genisys
IMDb SFDb

Terminator Salvation är en amerikansk science fiction-action film i regi av Joseph McGinty Nichol med Christian Bale, Anton Jeltjin och Sam Worthington i huvudrollerna. Det är den fjärde filmen i Terminator-serien. Filmen hade biopremiär i USA den 21 maj 2009[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Året är 2018 och världen är totalförstörd av det kärnvapenkrig som superdatorn Skynet har orsakat. John Connor (Christian Bale) och en grupp soldater från motståndsrörelsen hittar en bunker under observatoriet Very Large Array. De upptäcker att maskinerna experimenterar med mänskliga fångar med målet att ge den nya Terminator T-800 biologiska komponenter. Basen förstörs i en kärnvapen-explosion men John klarar sig som enda synliga överlevande och återvänder med helikopter till motståndsrörelsens huvudkvarter, belägen i en atomubåt.

Motståndsrörelsen har under Johns frånvaro upptäckt en radiofrekvens som tros kunna stänga av maskinerna. De planerar en attack mot Skynets bas i San Francisco som svar på en uppsnappad dödslista med tecken på att Skynet planerar att eliminera motståndsrörelsens högsta befäl inom fyra dagar. John finner sitt eget namn som nummer två på listan efter Kyle Reese (Anton Jeltjin). De övriga befälen är oförstående till Kyles namn men John vet att det är för att Kyle senare kommer att bli hans fader. Nu måste John göra en egen plan för att rädda Kyle.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

 • Filmen hade en budget på 200 miljoner dollar.
 • Det tog 77 dagar att göra filmen, och produktionen började i delstaten New Mexico i maj 2008.
 • Tre trailers släpptes innan premiären.
 • Arnold Schwarzenegger, som spelat huvudrollen i de tidigare filmerna, dyker upp i digital form som Terminatormodellen T-800 som ska döda John Connor.[2]
 • Terminator Salvation släpptes på DVD och Blu-ray den 9 december 2009.
 • Terminator Salvation var tänkt att starta en trilogi med Christian Bale men istället ledde produktionen - trots vinsten - till att filmbolaget Halcyon fick stora ekonomiska problem.[3]
 • Detta är den första filmen som inte fokuserar på tidsresor som tidigare filmer. Filmen utspelar sig efter den tredje Terminatorfilmen.

Filmen hade Sverigepremiär den 3 juni 2009.[4]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

  Christian Bale   –  John Connor
  Sam Worthington   –  Marcus Wright
  Anton Jeltjin   –  Kyle Reese
  Moon Bloodgood   –  Blair Williams
  Bryce Dallas Howard   –  Kate Connor
  Common   –  Barnes
  Michael Ironside   –  General Ashdown
  Roland Kickinger   –  T-800
  Arnold Schwarzenegger   –  (Cameo)

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmen har fått ett blandat mottagande från både kritiker och fans. Det allmänna intrycket[vem?] är att filmen inte når upp till samma höjder som de första två filmerna i serien men att den slår sin föregångare Terminator 3. Svenska dagbladet kallar filmen för en "högljudd dussinaction utan charm och humor".[5] Aftonbladet beskriver filmen som "hyfsad sommaraction med snygga explosioner i slowmotion och bra effekter".[6]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Terminator Salvation” (på engelska). Box Office Mojo. 21 maj 2009. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=terminatorsalvation.htm. Läst 9 september 2016. 
 2. ^ http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article4982986.ab
 3. ^ LA Times - 'Terminator Salvation' producers file for bankruptcy protection
 4. ^ ”Terminator Salvation”. Svensk flmdatabas. 3 juni 2009. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=68152. Läst 9 september 2016. 
 5. ^ ”Recension: Terminator salvation (Action)”. svd.se. http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_2995475.svd. 
 6. ^ ”Aftonbladet: Aftonbladet recensioner: Film”. http://wwwc.aftonbladet.se/puls/film/recension/0,1300,2000057674,00.html. 


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]