Terra Nova (skeppsvarv)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Varvet Terra Nova på Petrus Tillaeus karta från 1733, här markerat som "Köpmanne Skjepshwarwet" (norr är till höger).

Terra Nova, som var ett av fyra stora skeppsvarv i Stockholm på 1700-talet, grundades 1716 och låg enligt uppgift intill Ladugårdslandsviken vid den numera försvunna Simon bagares gränd i Oscars församlingLadugårdslandet, i södra ändan av Grev Magnigatan.

Tomten där varvet anlades köptes av handelshuset Grill 1715 och fylldes då ut i sjön, därav namnet ’’terra nova’’ (ny mark). Huset Grill drev in- och utrikeshandel bland annat med egna fartyg till Ostindien. Varvet förlänades med kungliga privilegier och byggde under 1720- och 1730-talen flera stora handelssegelfartyg bland andra ”Götheborg”, "Stockholm” och ”Terra Nova”. Varvet lades ner i början av 1800-talet och platsen köptes av staten. Sedermera byggdes Andra livgardets kaserner på området.

Fartyget Terra Nova inköptes 1731 av det nybildade Ostindiska kompaniet och de ändrade senare fartygets namn till Friedericus Rex Suecia, för att hedra den svenske kungen. Fartyget gjorde fem resor fram och tillbaka till Kina för Ostindiska kompaniets räkning.

Lånade namnet[redigera | redigera wikitext]

Varvet på Eriksberg i Göteborg lånade namnet Terra Nova när man mellan 1995 och 2005 byggde Ostindiefararen Götheborg, vilken är en replik av segelfartyget Götheborg som byggdes på varvet Terra Nova i Stockholm och som förliste utanför Göteborg 1745.

Källor[redigera | redigera wikitext]