Terry Wogan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Terry Wogan 2009.

Sir Michael Terence Wogan, Terry, född 3 augusti 1938 i Limerick, Irland, är en brittiskirisk radio- och TV-personlighet som större delen av sin karriär arbetat inom BBC. Han är ursprungligen från Irland men bor och arbetar sedan 1960-talet i Storbritannien där han ledde det dagliga morgonprogrammet på BBC Radio 2, som var kanalens flaggskepp. Programmet var även Europas mest avlyssnade dagliga radioprogram. Wogan ledde sitt sista morgonprogram den 11 januari 2010 då programledarskapet lämnades över till Chris Evans. År 2005 blev Terry Wogan adlad som Sir Terry Wogan.

Wake Up to Wogan[redigera | redigera wikitext]

1993-2009 presenterade Wogan sitt dagliga morgonprogram med titeln Wake Up to Wogan på brittiska nationella BBC Radio 2. Programmet var landets och Europas mest avslyssnade radioprogram och attraherade dagligen cirka åtta miljoner lyssnare; särskilt populärt var det i de medelålders och äldre målgrupperna. Det här var den andra perioden som Terry Wogan ledde programmet, första perioden var under åren 1972 till 1984. Programmet började sändas klockan 7:30 vilket är den senaste starttiden ett morgonprogram på någon av BBC:s nationella radiokanaler någonsin haft.

Eurovision Song Contest[redigera | redigera wikitext]

Wogan är känd för sitt arbete som kommentator i BBC under Eurovision Song Contest vilket han gjorde fram till 2008. Han var också programledare för den brittiska uttagningen till Eurovision Song Contest, Making Your Mind Up. Wogan har även lett den internationella finalen i Eurovision Song Contest 1998 tillsammans med Ulrika Jonsson när tävlingen arrangerades i National Indoor Arena i Birmingham, Storbritannien. Sedan 2009 är det Graham Norton som både leder de brittiska uttagningarna och kommenterar den europeiska finalen för BBC.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]