Tess av d'Urberville

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tess d'Urbervilles

Tess av d'Urberville (originaltitel: Tess of the d'Urbervilles) är en roman av Thomas Hardy, publicerad 1891. Den handlar om Tess Durbyfield. Tess har sju syskon som alla är yngre än hon. Hon har också en mamma och en pappa som dricker lite för mycket ibland. Hennes pappa får reda på att han är rakt nedstigande led av den utdöda förnäma släkten d'Urberville.

Sedan när deras häst, deras enda chans till pengar, dör så blir Tess tvungen att gå till ett närliggande grevskap där en familj med namnet d'Urberville finns. Hon ska helt enkelt säga att de är släkt med den så att den kan ge dem en ny häst. Sonen i familjen heter Alec d'Urberville och han blir snabbt förälskad i henne. När hon sedan kommer till gården för att arbeta våldtar han henne.

Hon blir gravid och föder en son, Sorrow, men han dör som spädbarn. För att starta ett nytt liv tar hon jobb som en mjölkerska i ett annat grevskap. Där träffar hon Angel Clare, en prästson som hellre vill bli bonde. De blir förälskade men Tess tyngs av sitt förflutna. När de sedan är gifta och hon berättar för honom, måste han tänka och lämnar henne över vintern för att åka till Brasilien. Då dör hennes pappa och Alec kommer för att "hjälpa" henne.

Det har gjorts ett par filmatiseringar av romanen, bland annat Tess (1979).