Testbild

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Philips PM5544 är en klassisk testbild.


En testbild är en speciell signal som TV-kanaler sänder när inga reguljära program går, men sändaren ändå är aktiv. I de flesta kanaler används en testbild som utgår från Philips PM5544, som visas på bilden här intill.

Testbilden kan användas för att kontrollera tv-mottagarens bildkvalitet gällande färg, gråskala, grynighet och skärpa samt rörelse i bild samt ibland även ljud (då skiftande entoniga ljud).

I och med övergången till bildformatet 16:9 och digital-tv har nya testbilder tagits fram, men även äldre testbilder har anpassats till 16:9. Ett exempel är testbilden PM5644, som baserats på PM5544 och i bilden intill visas i en variant. Den extra ytan har använts för att lägga till ytterligare testsignaler för att kunna utvärdera fler aspekter av bild- och signalkvalitet.

Numera sänds testbilden bara korta stunder i svensk TV, eftersom programsändningar ofta pågår större delen av dygnet.[1]

Testbilder i digital-tv[redigera | redigera wikitext]

Eftersom många testbilder bara innehåller statiska signaler kan det vara svårt att upptäcka om bilden "fryser" eller "hackar" i digitala tv-sändningar; därför har man modifierat många äldre testbilder med någon form av rörlig grafik. I testbilderna som visas i de här exemplen är det numer vanligt att en kort längd av någon av de vertikala linjerna i testbilden rör sig i sidled.

Dock har digital-tv eliminerat en stor del av de problem som funnits i analoga tv-sändningar och medfört nya, vilket gör att en del testsignaler inte längre fyller någon funktion. Därför har det utvecklats speciella testbilder för just digitala sändningar. Ett exempel är "Test Card M" från företaget Snell & Wilcox, som innehåller flera specifika tester för digital-tv inklusive olika typer av rörlig grafik; denna används av bland andra BBC. Eftersom dessa testbilder till stor del är avsedda för test av specifik utrustning inom produktions- och utsändningskedjan blir det alltmer ovanligt att de sänds ut i etern.

HDTV har också krävt utveckling av nya testbilder, inte minst då kraven på bildkvalitet har ökat kraftigt och mer avancerad teknik används vid produktion och utsändning.

Äldre testbilder[redigera | redigera wikitext]

Johanna Lindström, dottern till teknikern Helge Lindström på Sveriges Radio television, prydde testbilden som infördes i Sveriges Radios television 1974 med sitt ansikte.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Testbild för HDTV" - svt.se
  2. ^ Testbildsflicka