Testbild

Från Wikipedia
Philips PM5544 är en klassisk testbild. I det översta vågräta svarta fältet står ofta med vitt TV-kanalens namn och i det undre namnet på det land som TV-kanalen sänder till.

En testbild är en speciell signal som TV-kanaler sänder när inga reguljära program går, men sändaren ändå är aktiv. I de flesta kanaler används en testbild som utgår från Philips PM5544. Den här klassiska testbilden skapades 1966 av dansken Finn Hendil.[1]

Testbilden kan användas för att kontrollera tv-mottagarens bildkvalitet gällande färg, gråskala, grynighet och skärpa samt rörelse i bild samt ibland även ljud (då skiftande entoniga ljud).

I och med övergången från bildformatet 4:3 till 16:9 och digital-tv har nya testbilder tagits fram, men även äldre testbilder har anpassats till 16:9. Ett exempel är testbilden PM5644, som baserats på PM5544. Den extra ytan har använts för att lägga till ytterligare testsignaler för att kunna utvärdera fler aspekter av bild- och signalkvalitet.

Numera sänds testbilden bara korta stunder i svensk TV, eftersom programsändningar ofta pågår större delen av dygnet.[2]

Testbilder i digital-tv[redigera | redigera wikitext]

Eftersom många testbilder bara innehåller statiska signaler kan det vara svårt att upptäcka om bilden "fryser" eller "hackar" i digitala tv-sändningar; därför har man modifierat många äldre testbilder med någon form av rörlig grafik. I testbilderna som visas i de här exemplen är det numer vanligt att en kort längd av någon av de vertikala linjerna i testbilden rör sig i sidled.

Dock har digital-tv eliminerat en stor del av de problem som funnits i analoga tv-sändningar och medfört nya, vilket gör att en del testsignaler inte längre fyller någon funktion. Därför har det utvecklats speciella testbilder för just digitala sändningar. Ett exempel är "Test Card M" från företaget Snell & Wilcox, som innehåller flera specifika tester för digital-tv inklusive olika typer av rörlig grafik; denna används av bland andra BBC. Eftersom dessa testbilder till stor del är avsedda för test av specifik utrustning inom produktions- och utsändningskedjan blir det alltmer ovanligt att de sänds ut i etern.

HDTV har också krävt utveckling av nya testbilder, inte minst då kraven på bildkvalitet har ökat kraftigt och mer avancerad teknik används vid produktion och utsändning.

Äldre testbilder[redigera | redigera wikitext]

Nils Dahlbeck med testbilder år 1957.
Sveriges första testbild i färg.

När Sveriges Radio-TV införde färg-TV den 1 januari 1970, visade man de första åren bilder på ansikten. Sveriges första testbildsflicka hette Lena Eklund. Hon var fem år gammal då bilden på henne med en docka togs 1968 när provsändningarna pågick.[3][4] Från 1974 var det Johanna Lindström, dottern till teknikern Helge Lindström på Sveriges Radio-TV som prydde testbilden med sitt ansikte.[5]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kaianders Sempler (8 februari 2011). ”Testbildens skapare död”. Ny teknik. http://www.nyteknik.se/teknikrevyn/testbildens-skapare-dod-6345685. Läst 5 februari 2017. 
  2. ^ "Testbild för HDTV" - svt.se
  3. ^ Göran Åhgren (1 april 2010). ”Färg-TV började som ett aprilskämt”. Sveriges Television. http://www.svt.se/nyheter/inrikes/farg-tv-borjade-som-ett-aprilskamt. Läst 5 februari 2017. 
  4. ^ Kristensson, C. (13 oktober 2007). ”Testbildsflickorna”. Skaraborgs Allehanda. Arkiverad från originalet den 19 maj 2016. https://web.archive.org/web/20160519021607/http://www.rtpk.org/minnen/gamla%20bilder/testbild.pdf. Läst 15 februari 2019. 
  5. ^ Testbildsflicka Arkiverad 27 mars 2014 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]