Tetanospasmin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tetanospasmin eller Tetanustoxin är ett AB-toxin som utsöndras av den grampositiva bakterien Clostridium tetani. Tetanustoxinet produceras endast i en anaerob miljöer och giftet kan framkalla väldiga kramper. Clostridium tetani är nära besläktat med bakterien Clostridium botulini som producerar botulinumtoxin, världens giftigaste naturliga toxin, båda gifterna har en A-del som via endocytos ser till att toxinet kan transporteras in i cellen. Det enda som skiljer de åt är B-delen, vilket gör att de drabbar olika neuron i det mänskliga nervsystemet. Botulinumtoxin orsakar förlamning medan tetanustoxin orsakar spasmer. Clostridium tetanis gift verkar inte tillbringa bakterien en evolutionär fördel utan uppkommer antagligen bara av ett misstag. C. tetani är mest sannolikt endast en exotoxisk bakterie på grund av frånvaro av lipopolysackarid i cellväggen.

Symptom av tetanustoxinförgiftning behöver inte uppstå tills flera dagar efter C. tetani bakterien har tagit sig in i kroppen eftersom C. tetani behöver en anaerob miljö för att kunna överleva. C. tetani kan dock klara sig i människokroppen om den är omsluten i en spor men i det skeendet kan den inte utsöndra sitt toxin tills den hamnar i en komfortabel anaerob miljö och inte befinner sig i en spor.

Toxikologi[redigera | redigera wikitext]

Tetanustoxinet består av två sammansatta molekyler (A och B) , B-delen binder till gangliosiderna GD2 och GD1b. B-delen bildar då membrankanaler som tillåter den toxiska A-delen att transporteras in i cellen. Inne i den drabbade nervcellen attackerar A-delen SNARE-komplexet genom att skära proteinet synaptobrevin. SNARE-komplexet är ett protein som genom endocytos står för inhibitering och initering av muskelkontraktion. I detta fall leder attacken av SNARE-komplexet till ett tillstånd vid namn tetanus som medför extrema muskelspasmer och i många fall döden.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Tetanustoxinet kan förekomma i jord, exkrementer, smutsigt heroin, damm eller till och med vår egen mag-tarmkanal. Tetanustoxinet finns i speciell hög mängd i gödslad jord[1]. På grund av den omfattande stelkrampsvaccineringen är risken att bli smittad av tetanustoxinet väldigt liten. Men på grund av utbredd fattigdom och frånvaro av stelkrampsvacinering förekommer fortfarande tetanusförgiftning i den fattigare delen av världen.

Symptom[redigera | redigera wikitext]

Sjukdomen tetanusspasmi leder till kraftigt smärtsamma muskelkramper främst centrerade kring nack och masseter musklerna men även runt bålmusklerna. Kramperna inom masseter muskeln leder till symptomettrismus vilket innebär svårigheter att öppna munnen. Spasmerna kan även leda till ett symptom vid namn risus sardonicus där patientens käke är låst i en leende position. [2]

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Vid upptäckt av tetanusförgiftning behandlas patienten med antibiotika (ej penicillin) för att eliminera förekomsten C. tetani bakterien. Dock finns det inget sätt att reparera skadan som har gjorts om tetanustoxinet har kommit in en nervcell. Kramperna försöks därför kontrolleras med bedövande och andra preparat.

I sex fall har läkare använt botulinumtoxin för att behandla symptomen av tetanustoxin. Detta eftersom effekterna av botulinumtoxin och tetanustoxin är varandras motsatser och därför kan användas mot varandra. I fyra av fallen hade behandlingen en positiv verkan, men dosering av botulinumtoxin är fortfarande extremt farligt då botulinumtoxin är världens mest potenta toxin. [3]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=1825&ref=main
  2. ^ http://www.cdc.gov/tetanus/clinicians.html
  3. ^ http://biogeekery.wordpress.com/2013/04/08/tetanospasmin-and-tetanus-the-second-deadliest-toxin