Tetris

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tetris
År 1984
Genre pussel
Antal spelare 1-2
Format Acorn Electron, Amiga, ACPC, ACPW, Apple II, Apple IIgs, AST, arkad, BBC Micro, CD-i, Commodore VIC-20, Commodore 64, Electronika 60, NES, FM-7, Macintosh, MSX, PC-8801, PC-9801, SMD, MS-DOS, TRS-80 CoCo, WSC, X68000, ZX Spectrum
Medieformat kassett, diskett
Datorspelsportalen
de sju olika tetrisklossarna.

Tetris (ry. Тетрис) är ett dator- och TV-spel som går ut på att ordna olika fallande figurer. Tetris uppfanns av matematikern Alekséj Leonídovitj Pázjitnov när han arbetade vid Sovjetunionens Vetenskapsakademi i Moskva. Originalet gavs ut 1984.[1] Spelidén har implementerats många gånger för otaliga plattformar och spelet gav upphov till en mängd uppföljare och Tetris-varianter. Game Boy-versionen från 1989 är den mest kända och spridda varianten av spelet, då Tetris var det spel som följde med vid köp av maskinen. Det blev den största succén sedan arkadspelet Space Invaders.[källa behövs] Namnet "Tetris" kommer från det grekiska ordet "Tetra" som betyder "fyra". Alla objekt i Tetris är gjorda av fyra rutor. Spelet är ett olösligt, matematiskt problem.[2]

Spelet[redigera | redigera wikitext]

'Tetris' syftar på att alla block i spelet är uppbyggda av fyra rutor. Det finns sju möjliga, sammanhängande figurer som består av fyra rutor vardera. Dessa kallas ofta för "I", "T", "O", "L", "J", "S" och "Z".

Dessa block dyker slumpvis upp på övre delen av skärmen, och kan styras och vändas då blocket sakta åker nedåt i ett spelfält som är 10 rutor brett och 20 rutor högt. Blocken staplas på varandra, och då en hel vågrät rad var som helst i höjdleden är täckt med rutor försvinner raden, ovanstående rader åker då ned till motsvarande position och spelaren får poäng.

När spelaren tagit bort ett visst antal rader ökar svårighetsnivån en grad. Detta medför att blocken faller fortare.

Gravitation[redigera | redigera wikitext]

När en rad av rutor försvinner och ovanliggande rader faller nedåt har originalversionen av spelet logiken att rutor som flyttas nedåt erhåller samma inbördespositioner som de hade innan. Detta kan resultera i att vissa rutor hamnar "flytande" i luften med hålrum under sig. Vissa versioner av spelet har infört en mer utförd gravitation så att dessa flytande rutor faller nedåt då hålrum uppstått under dem, vilket kan ge spelaren en annan taktisk möjlighet att i efterhand fylla igen de oönskade hålrummen

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

För att belöna "svårare" radborttagningar får man i de flesta versioner av Tetris fler poäng om man tar bort flera rader med ett och samma block. I vissa versioner av spelet går det att låta blocken falla snabbare när man valt var man skall lägga dem. Gör man det får man extra poäng beroende på hur länge man låtit blocket falla snabbt.

Spelstrategier[redigera | redigera wikitext]

Det finns två huvudsakliga strategier när man spelar Tetris.

  • Maximalpoängsmodellen - Spelaren sparar en 1 ruta bred kolonn och fyller den övriga spelplanen tills den är minst fyra rutor hög. Därefter väntar man på ett I-block att fylla i det sparade utrymmet med och på så sätt få maximalt med poäng per borttagen rad.

Svårigheten med den här metoden är att det lätt uppstår hål på de högre nivåerna då blocket faller snabbare om man inte raderar raderna så snabbt man kan.

  • Säkerhetsmodellen - Den här modellen går, som namnet antyder, ut på att sätta säkerheten framför allt. Spelaren försöker fylla raderna så snabbt det går och bygger inte på höjden för att få extra poäng när man tar bort flera rader samtidigt.

För att denna modell skall lyckas måste man spela betydligt längre än om man använder maximalpoängsmodellen. Spelarens uthållighet sätts på prov.

Musik[redigera | redigera wikitext]

Musiken i de olika versionerna är ofta typiska ryska melodier, som Kalinka och Korobejniki, samt Karamellfeens dans från Nötknäpparen av Pjotr Iljítj Tjajkóvskij.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera senare varianter av Tetris såsom Welltris och Blockwars.

Det finns även flera 3D-varianter av Tetris.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ At 25, Tetris still eyeing growth”. Reuters. 2 juni 2009. http://www.reuters.com/article/2009/06/02/us-videogames-tetris-idUSTRE5510V020090602. 
  2. ^ Forskare bevisar: Tetris är svårt”. Aftonbladet. 29 oktober 2002. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/spela/recensioner/article10316644.ab. Läst 29 september 2015.