Teveronika

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Teveronika
Veronica chamaedrys teveronika.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningPlisterordningen
Lamiales
FamiljGrobladsväxter
Plantaginaceae
SläkteVeronikor
Veronica
ArtTeveronika
V. chamaedrys
Vetenskapligt namn
§ Veronica chamaedrys
AuktorLinné
Hitta fler artiklar om växter med

Teveronika (Veronica chamaedrys) är en art i familjen grobladsväxter och släktet veronikor.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Veronica chamaedrys10.jpg

Teveronika är vanlig på torrängar och i skogsbryn genom större delen av Europa (ej i Spanien söder om Pyrenéerna) och nordvästra Asien. Allmän i Sverige utom längst i norr. Den förekommer på sina håll i Nordamerika, men är inte ursprunglig där.

Den växer till stor del nedliggande och bildar mattor av blomlösa skott. Den blommar en kort tid av några veckor under högsommaren, och är alltså i detta avseende strängt periodisk. Den kan leva i flera år och är cirka en decimeter hög. Teveronikan har lilablå blommor som sitter i glesa klasar från de övre bladvecken. Det första dokumenterade fyndet av teveronika är från 1600-talet.

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

Traditionella[redigera | redigera wikitext]

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

  • Veronica kommer av latinets vere unica = "sannerligen makalös" med osäker syftning på medicinska egenskaper.
  • Chamaedrys kommer av grekiska chamai = låg och drys = ek, med syftning på bladen, som kan ha viss likhet med ekens blad. Dessutom är chamaidrys det grekiska namnet på växten gamander, Teucrium chamaedrys, som spelar in på det tyska namnet på teärenpris, nämligen Gamander-Ehrenpreis, som även på tyska har det alternativa namnet Augentrost = ögontröst. Likheten återkommer i det engelska namnet Germander Speedwell och franska Fausse germandriée, som också avser teärenpris. Alla orden gamander, germander, germandriée kan ses som förvrängningar av chamaidrys eller det latiniserade chamædrys.
  • Te-ärenpris heter så därför att bladen ger ett bättre te (mindre bittert) än bladen av ärenpris (ibland ärepris) (Veronika officinalis). (Egentligen är drycken inte något te utan en drog, eftersom det inte har något med tebusken (Camellia sinensis) att göra. På sina håll har namnet europeiskt te använts om teärenpris).
    Ärenpris är en förvanskning av tyska Ehrenpreis = lovorda, "till ära och pris" med anledning av växtens medicinska egenskaper. (Officinalis innebär att det är en medicinalväxt d.v.s. apoteksvara, dock ej på apotek nu längre.)
  • Mormors glasögon och ögontröst, därför att beredningar av växten använts mot diverse ögonsjukdomar. Möjligen är detta även en förklaring av det dialektala namnet tjusöga.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tjus-öger i Johan Ernst Rietz, Svenskt dialektlexikon (1862–1867)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]