Tex Murphy

Från Wikipedia
Tex Murphy
UtvecklareAccess Software (1989-98)
Big Finish Games (2014-nutid)
UtgivareAccess Software (1989-98)
Atlus (2014-nutid)
GenreÄventyrsspel
Plattform(ar)MS-DOS, Commodore 64, Atari ST, Amiga, Microsoft Windows, OS X, Linux
Första spelMean Streets
Senaste spelTesla Effect: A Tex Murphy Adventure
Antal spel6

Tex Murphy är en spelserie inom genren äventyr skapad av Chris Jones som även spelar huvudpersonen. Han spelar en privatdetektiv i ett framtida San Francisco och är en blandning av genrerna film noir och cyberpunk.

Spel[redigera | redigera wikitext]

The Poisoned Pawn[redigera | redigera wikitext]

The Poisoned Pawn var tänkt som sjunde spelet under utveckling. Spelet var tänkt att utspelas i Overseer och skulle vara baserad på romanen Tex Murphy and the Poisoned Pawn av Aaron Conners.[1] 30 april 2021 meddelades att spelet hade blivit nedlagd.[2]

Figuren[redigera | redigera wikitext]

Tex Murphy är en hårdkokt privatdetektiv. Tex är medlem i en del av befolkningen som föds utan av några genetiska skador som gör honom till människa (omnämnd av figurer i spelet som en "Norm"). Han är en ivrig beundrare av klassiska noir-filmer med Humphrey Bogart. Som exempel gör han sitt jobb i stil med arketypiska filmfigurerna Sam Spade och Philip Marlowe. Han har utomordentliga kunskaper av iakttagelser (alltid som avbryts med humoristiska interna monologer); vid granskning av föremål eller funktioner missar han aldrig en viktig eller ovanlig detalj. Hursomhelst är han även ibland klumpig och naiv när han hamnar i trubbel då och då, liksom hans kvicka sarkasm.

Tex är en ärlig och allmänt godmodig man som lider av en dålig rygg, lite för mycket alkohol (föredrar Bourbon) och lite för många slag i huvudet. Han driver sin utredningsverksamhet i sin lägenhet vid Ritz Hotel på Chandler Avenue i Old San Francisco "bland mutanterna och nödlidande" där många affärer och vänner bor, inklusive sitt kärleksintresse, den mystiske tidningskioskägaren Chelsee Bando. Vid sidan önskar han vara respektabel, inte för att vara välbetald, han vill göra sina klienter lyckliga och känna respekt om han kan bara hålla avstånd från sin illaluktande fot i sin mun.

2011 rankade NowGame honom som åttonde bästa speldetektiven och kallade honom för "en symbol för en hårdkokt detektiv men undrade varför han klär ut som en blandning mellan en alkoholiserad Indiana Jones och Deckard från filmen Blade Runner".[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Adventure Gamers (2017-05-08). ”Poisoned Pawn makes move to original Tex Murphy adventure”. Poisoned Pawn makes move to original Tex Murphy adventure. Adventure Gamers. https://adventuregamers.com/news/view/32808. Läst 15 januari 2022. 
  2. ^ ”AaronConnors.net”. AaronConnors.net. http://www.aaronconners.net/. 
  3. ^ The Top 10 Best Game Detectives – NowGamer

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]