Comédie-Française

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Théâtre français)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Salle Riechelieu, 2004.

Comédie-Française eller Théâtre Français är Frankrikes nationalteater, grundad 1680 på initiativ av kung Ludvig XIV. Teatern har tre scener, alla i Paris: Salle Richelieurue de Richelieu nära Palais Royal, Théâtre du Vieux-Colombier och Studio-Théâtre.

Teatern har en repertoar av såväl klassiska pjäser som moderna verk, och omfattar 3000 pjäser. Den pjäsförfattare som främst förknippas med Comédie-Française är Molière, som dock hann dö sju år innan Comédie-Française öppnades. Ändå kallas etablissemantet ibland La Maison de Molière - Molières hus. En premiäraktör vid Comédie-Française kallas societär (från franskans ord för "delägare"). Societärerna binder sig till teaterna på minst 20 år, och uppbär förutom lön andel i vinsten.

Innan Comédie-Française grundades fanns i Paris två teatertrupper, Hôtel Guénégauds trupp och den som tillhörde Hôtel de Bourgogne. På befallning av Ludvig XIV den 24 augusti 1680 slogs de två grupperna ihop, och bildade därmed Comédie-Française. Repertoaren bestod vid denna tid av Molières och Jean Racines samlade verk och några utvalda pjäser av Pierre Corneille, Paul Scarron och Jean Rotrou.

Comédie-Française var inhyst i teatern i Tuilerierna 1770-1782, och i Théâtre de l'Odéon 1782-1799.

Under den franska revolutionen stängdes Comédie-Française den 3 september 1793 på order av Comité de salut public, som i realiteten styrde Frankrike under skräckväldet, och skådespelarna sattes i fängelse. Den 31 maj 1799 öppnade den nya regeringen Salle Richelieau igen och tillät skådespelarna att ombilda teatertruppen.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]