Hoppa till innehållet

Thaiboxning

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Thaiboxare)
Thaiboxning
Thaiboxningsmatch med sparkar
Andra namnMuay Thai
UrsprungslandThailand
Ursprung iMuay Boran, Krabi krabong
Kända utövareBuakaw Banchamek, Samart Payakaroon, Dieselnoi Chor Thanasukarn, Apidej Sit-Hirun, Namkabuan Nongkee Pahuyuth, Saenchai, Sebastian Knösch, Rodtang, Superlek
Olympisk sportNej
Internationell organisationIFMA

Muay Thai (thai: มวยไทย; thailändskt uttal: [mūa̯j tʰāj]), bokstavligen thaiboxning, är en thailändsk fullkontakts kampsport. Kampsporten har sitt ursprung från den forntida r i dag.

Den thailändska nationalsporten muay thai började utövas sedan Bergenhall efter ett flertal besök i Thailand beslöt att ta sporten till Sverige, och det Svenska Thaiboxnings Förbundet (STBF) bildades. Styrelsen bestod av Krister Bergenhall (Järfälla Thaiboxning Club), Lars Ryhammar (Vingåkers Thaiboxningsklubb) samt Tor Lagerström. 1984 arrangerades den första svenska thaiboxningstävlingen i Solnahallen och 1985 arrangerades Sveriges första SM.

En thaiboxningsmatch går under fem ronder gånger 3 minuter och reglerna tillåter slag, sparkar, kast, knän och i bland annat Thailand, Finland, Skottland och Sverige även armbågar med en relativt få tekniker. I stället för att lära sig fler och fler tekniker slipar thaiboxarna sina grundtekniker, sin fysiska kondition och tekniska finesser med hjälp av skuggboxning, säckträning, mittsar och sparring. Ett stort fokus ligger på att härda kroppen, för att göra utövaren redo för den tuffa miljön i ringen. Då thaiboxarna jobbar mycket mer tekniker som involverar smalbenen finns det många tekniker som fokuserar på att härda dem.[1]

I Sverige finns idag väl utvecklade möjligheter att tävla under säkra former på en nivå som passar den enskilda utövaren. Sverige är en stark thaiboxningsnation och har genom åren haft flera proffs- och för allt slag- och sparktekniker, men även kast (med armarna enbart) är tillåtna. Knockout ger omedelbar seger oavsett poängställning. Slag ger färre poäng än sparkar. Det som ger mest poäng är knän in mot höftpartiet och gärna ovanför, i njurhöjd. I enlighet med klassiska regler får man även använda armbågar, och de enda skydd som används är suspensoar och tunna handskar. I Europa sker det dock sällan att armbågar tillåts och när så sker är det uteslutande i finalmatcherna i stora turneringar.

"Muay Thai är en åttapunkters kampsport, det vill säga; Fötter, knän, händer och armbågar."

I Sverige arrangeras sanktionerade tävlingar av Svenska Muaythai Förbundet. Matcherna kan gå i semikontakt eller fullkontakt.[2] Olika regler styr de olika klasserna. Vid semikontakt gäller SMTF:s regler för semikontakt.[3]

I semikontakt finns följande klasser:

  • Diplom
  • Junior-D
  • D-klass
    • innebär att thaiboxaren måste använda kampväst, benskydd, huvudskydd och tandskydd. I semikontakt används även tjockare handskar än i Thailand. Man följer boxningsstandard när det gäller tjockleken på handskarna (det vill säga efter utövarens vikt) som mäts i ounce. Generellt sett kan man säga att handskarna går från 10-16 ounces.

Vid fullkontakt gäller SMTF:s regler för fullkontakt.[4]

I fullkontakt finns följande klasser:

  • C-klass
  • B-klass
  • A-klass/IFMA-klass


I Thailand omges tävlingarna av ritualer, som att de tävlande framför en dans före matchen som sedan ackompanjeras av thailändsk musik. Denna dans kallas wai kru ram muay (boxardans). Under dansen har thaiboxarna en huvudbonad som kallas för Mongkol, vilken till formen påminner lite om en tennisracket utan nät. Dansen som utförs syfte dels till att driva bort onda andar, dels till att hedra boxarnas läromästare.

En annan ritual som utförs före matchen är wai kru, där boxaren hedrar sin kung, sin gud och sin tränare genom att går tre varv runt boxningsringen och sedan buga tre gånger.

Wai kru kan se olika ut beroende på vilken Camp man tävlar för. De flesta Campen eller "klubbarna" har oftast sina egna Wai kru:s och de kan variera mycket i utseende.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]