Tharandt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tharandt

Tharandt är en stad i Landkreis Sächsische Schweiz-Osterzgebirge i Sachsen, Tyskland, med 5 320 invånare (2013).

Staden kallas ibland även Forststadt. Dit flyttade Heinrich Cotta 1811 sin vid Zillbach i Sachsen-Eisenach 1795 upprättade privata läroanstalt i skogshushållning, som 1816 upphöjdes till kunglig forstakademi. Med denna var 1839–1870 förenad även en lantbruksakademi. Till den berömda forstakademien hör även en botanisk trädgård, Forstbotanischer Garten Tharandt. På en höjd mitt i staden ligger ruiner av det gamla slottet Tharandt, som ursprungligen var riddarborg, senare statsfängelse.

En svensk besökare år 1835, troligen Carl Wilhelm Böttiger, ansåg om Tharand att man måste vara en fårskalle för att inte bli hänförd av naturskönheten:[1]

Till det förtjusande Tharand gjorde jag utfarter. Det är skönt, som en dröm, och först i Saltzkammergut har jag mött en natur, som dermed kan jemföras. Den, som med prosaiskt lugn kan se något sådant, är värd att hela sitt lif se Svenska trädesgärden, och på dem begagna det ypperliga fårbetet.
— Btr, 1835

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Utdrag af ett bref från en resande Landsman, dateradt München, den 18 sistlidne November, i Post- och Inrikes Tidningar den 12 och 14 januari 1836.