The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Escape from Butcher Bay
Originaltitel The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay
År 2004
Utvecklare Starbreeze Studios
Utgivare Vivendi Games
Genre Förstapersonsskjutare, Actionäventyr, Smygarspel
Perspektiv Första Person
Antal spelare Singleplayer
Format Xbox, Microsoft Windows
Spelmotor Starbreeze Engine (in-house engine)
Medieformat DVD, CD
Arbetslag
Producent Lars Johansson
Speldesign Fredrik Ljungdahl, Jens Andersson
Musik Gustaf Grefberg
Programmering Magnus Högdahl
Spelserie
Spelserie The Chronicles of Riddick
Uppföljare Assault on Dark Athena
Distribution
Europa (Xbox) 13 augusti 2004, (Windows) 3 december 2004
USA (Xbox) 1 juni 2004, (Windows) 8 december 2004
Åldersrekommendation
ESRB M
PEGI 16+
Datorspelsportalen

The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay är ett förstapersonsskjutspel utvecklat av svenska Starbreeze Studios, utgivet av Vivendi Games och släppt till Xbox, på samma gång som filmen Chronicles of Riddick, den 1 juni 2004 i USA och i augusti i Europa. En Windowsversion släpptes i december samma år.

Spelet utspelar sig före filmerna Pitch Black och Chronicles of Riddick och handlar om huvudpersonen Riddicks flykt från fängelset Butcher Bay. Utvecklarna försökte utforska Riddicks karaktär i ett fängelseflykt tema, och tog inspiration från filmer som Flykten från Alcatraz.

Spelsätt[redigera | redigera wikitext]

Escape from Butcher Bay är en First person shooter som ändå fokuserar mycket på smygande och närstrid, det kan jämföras med First person shooter-spel som Far Cry, Goldeneye 007 och Half-Life 2, och till smygarspel som Splinter Cell, Metal Gear och Thief. För det så finns ett närstridssystem som baserar sig på blockeringar och olika specialattacker som att ta en motståndares vapen och använda det mot honom eller smyga upp bakifrån och bryta nacken på någon. Riddick kan senare skaffa sig olika närstridsvapen såsom skruvmejslar, knivar och klubbor. Ett DNA-skanningssystem förhindrar Riddick från att använda fångvaktarnas skjutvapen, men en begränsad arsenal kommer senare att bli tillgänglig.

I spelet får också Riddick sin mörkersyn och skuggor och ljus används mycket i spelet. Spelaren måste hantera Riddicks mörkersyn på ställen där det är mörkt, i belysta områden förblindas då Riddick temporärt av det starka ljuset. Riddicks hälsa kan endast fyllas på av hälsoautomater i särskilda områden i spelet. Man kan också samla på sig cigarettaskar som finns utspridda i spelet, med dem kan man låsa upp concept art och filmer.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Assault on Dark Athena[redigera | redigera wikitext]

En remake på spelet kallat The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena' utannonserades i maj 2007 [1] till Playstation 3 och Xbox 360. Spelet ska ha uppgraderad grafik och några nya saker som multiplayer och nya banor.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]