Hoppa till innehållet

The Day the Earth Stood Still (film, 2008)

Från Wikipedia
The Day the Earth Stood Still
(The Day the Earth Stood Still)
Genrescience fiction
drama
thriller
RegissörScott Derrickson
ProducentErwin Stoff
Paul Harris Boardman
ManusDavid Scarpa
SkådespelareKeanu Reeves
Jennifer Connelly
Kathy Bates
John Cleese
OriginalmusikTyler Bates
FotografDavid Tattersall
KlippningWayne Wahrman
Produktionsbolag20th Century Fox
3 Arts Entertainment
Dune Entertainment III
Earth Canada Productions
Hammerhead Productions
Distribution20th Century Fox
PremiärUSA 12 december 2008 (USA)
Speltid103 minuter
LandUSA
Kanada
Språkengelska
mandarin
Budget$80 000 000
Intäkter$233 093 859
Nyinspelning avMannen från Mars
IMDb SFDb Elonet

The Day the Earth Stood Still är en science fiction-film från 2008 och en ny version av filmen Mannen från Mars från 1951. Båda filmer baseras på Harry Bates novell "Farewell to the Master" från 1940. Filmen hade biopremiär i USA den 12 december 2008.[1]

En dag dimper plötsligt ett antal enorma glödande klot ned på jorden och mänskligheten väntar med rädsla och spänning på vad detta kommer att leda till. Ur det största klotet, som landat i Central Park i New York, kliver utomjordingen Klaatu ut tillsammans med sin enorma robot Gort. Klaatu blir genast skjuten av en ivrig soldat och förs därefter till ett sjukhus.

Efter att Klaatu vaknat upp på sjukhuset kräver han att få tala med världens ledare, men tvingas efter att ha blivit nekad detta att rymma från myndigheterna. Hans objektivitet sätts på prov, när han stöter på Helen Benson, spelad av Jennifer Connelly, med son som försöker övertala honom att tänka om, rörande sitt uppdrag - att rädda jorden från människan.

Helen försöker på allehanda vis få Klaatu att förstå att det finns bra saker på jorden, att människan inte är så självdestruktiv som det kan tyckas, men det är först när hon tar med honom för att träffa professor Barnhard, spelad av John Cleese, som Klaatu inser att Helen kanske har rätt.

The Day the Earth Stood Still regisserades av Scott Derrickson. Det är en nyinspelning av science fiction-klassikern Mannen från Mars från 1951.

Medverkande (urval)

[redigera | redigera wikitext]
  1. ^ ”The Day the Earth Stood Still (2008)” (på engelska). Box Office Mojo. 12 december 2008. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=daytheearthstoodstill08.htm. Läst 28 augusti 2016. 

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]