The Dialectic of Sex

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
The Dialectic of Sex
A Case for Feminist Revolution
FörfattareShulamith Firestone
OriginaltitelThe Dialectic of Sex
OriginalspråkEngelska
LandUSA USA
Utgivningsår1970

The Dialectic of Sex: A Case for Feminist Revolution, skriven av Shulamith Firestone, utkom 1970. Boken lanserade radikalfeminismen och är ett av denna riktnings viktigaste verk.

The Dialectic of Sex är ett försök att skapa en teoretiskt hållbar grund för en ny revolutionär rörelse, radikalfeminismen. Firestones huvudtes är att alla revolutionära försök som gjorts, till exempel i Sovjetunionen eller Kina, misslyckats med att frigöra mänskligheten därför att de inskränkt sig till socialismen och inte tagit steget fullt ut med att införliva den sexuella revolutionen och kulturrevolutionen i det revolutionära programmet.

Firestone gör upp med Karl Marx och Friedrich Engels, grundarna av marxismen, för deras okunnighet och likgiltighet inför kvinnans situation och revolutionära potential, men använder sig samtidigt deras historiska materialism i sina egna analyser. Samtidigt ger hon en helt ny tillämpning åt Sigmund Freuds teorier om människans psykologi genom att frånta dem dess psykologiska perspektiv och sätta dem i ett sammanhang av ett maktperspektiv såväl som den marxistiska idén om människans samverkande natur.

Firestone är noga med att poängtera målsättningarna, kommunismen, pansexualiteten och avskaffandet av kulturen, och hon gör ovanligt specifika föreställningar om deras specifika karaktär.