The Elder Scrolls

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
The Elder Scrolls
The Elder Scrolls
Information
UtvecklareBethesda Game Studios
ZeniMax Online Studios
Vir2L Studios
UtgivareBethesda Softworks
GenreRollspel
Action
Äventyr
Open world
Plattform(ar)MS-DOS, Microsoft Windows, Xbox, Xbox 360, PlayStation 3
Första spelThe Elder Scrolls: Arena (1994)
Senaste spelThe Elder Scrolls V: Skyrim (2011)
Antal spel16
WebbplatsOfficiell webbplats
Datorspelsportalen

The Elder Scrolls är en datorrollspelsserie utvecklad av Bethesda Game Studios och utgiven av Bethesda Softworks. Serien består av fem huvudsakliga spel, och utöver dessa har expansioner och spinoffer utvecklats.

Spel i serien[redigera | redigera wikitext]

The Elder Scrolls: Arena[redigera | redigera wikitext]

The Elder Scrolls: Arena släpptes 1994 till DOS. Arena blev en mindre försäljningsframgång och bäddade för en uppföljare. Den frisläpptes av Bethesda för fri nedladdning 2004.[1]

The Elder Scrolls II: Daggerfall[redigera | redigera wikitext]

The Elder Scrolls II: Daggerfall släpptes 1996 till DOS och var med sin enorma spelvärld banbrytande. Trots att det innehöll en hel uppsjö fel i programmeringen samlade spelet en hängiven beundrarskara. Frisläpptes av Bethesda för fri nedladdning 2009.[2]

The Elder Scrolls III: Morrowind[redigera | redigera wikitext]

The Elder Scrolls III: Morrowind släpptes 2002 till Windows och Xbox, det utspelade sig på ön Vvardenfell i provinsen Morrowind. Morrowind var mer genomtänkt än sina föregångare och implementeringen av TES-editorn (Construction Set) bäddade för framgång. Morrowind fick sedermera två expansioner; Tribunal (2002) och Bloodmoon (2003).[3]

The Elder Scrolls IV: Oblivion[redigera | redigera wikitext]

The Elder Scrolls IV: Oblivion släpptes 2006 till Windows, Xbox 360 och Playstation 3. Det utspelade sig i provinsen Cyrodiil. De figurer spelaren stötte på i spelet röstskådespelades och bland annat Sir Patrick Stewart deltog i utvecklingen av Oblivion. Oblivion fick sedermera två expansioner; Knights of The Nine (2006) och Shivering Isles (2007).[4]

The Elder Scrolls V: Skyrim[redigera | redigera wikitext]

The Elder Scrolls V: Skyrim är den femte delen i serien, som släpptes den 11 november 2011 till Windows, Xbox 360 och Playstation 3. Spelet utspelar sig i landet Skyrim 200 år efter händelserna i Oblivion. Spelet använder sig även av en ny grafikmotor. Skyrim fick sedan flera expansioner; Dawnguard (2012) och Dragonborn (2013). Även ett tilläggspaket kallat Hearthfire (2012).

Spin-offer[redigera | redigera wikitext]

Utöver ovanstående släpptes The Elder Scrolls Legends: Battlespire 1997 och The Elder Scrolls Adventures: Redguard 1998.

I april 2014 släpptes även The Elder Scrolls Online, ett MMO som utspelar sig ca 800 år före händelserna i Morrowind.

Hösten 2016 släpptes The Elder Scrolls: Legends. Det är ett så kallat samlarkortspel (collectible card game, CCG).

Grundberättelse[redigera | redigera wikitext]

Spelen utspelar sig till största delen på kontinenten Tamriel och spelas endast av en spelare. Spelen koncentreras kring utvecklingen av en avatar, utforskande av spelvärlden och utförandet av olika uppdrag åt spelvärldens invånare.

Världen, legenderna och kunskapen runt Elder Scrolls-universumet har gradvis utvecklats och serien har egna raser, kulturer, historia och religioner.[5] År 2009 publicerades även romanen The Infernal City som är baserad på Elder Scrolls-serien.

Tamriel består av nio provinser. Varje provins har ett eget folkslag, undantaget High Rock som har två.

 • Cyrodiil befolkas av Imperials
 • High Rock befolkas av Bretons och Orc
 • Hammerfell befolkas av Redguards
 • Skyrim befolkas av Nords
 • Morrowind befolkas av Dark Elves eller Dunmer
 • Black Marsh befolkas av Argonians som är ett ödlefolk som ofta används som slavar.
 • Elsweyr befolkas av Khajiit som är ett kattfolk som också ofta används som slavar.
 • Summerset Isles befolkas av High Elves eller Altmer
 • Valenwood befolkas av Wood Elves eller Bosmer

Utöver dessa finns det några fler provinser i andra kontinenter, till exempel Akavir, som är hemmet för drakar, här finns provinserna Akaviri, the Kamal, Tsaesci, Tang Mo, and Ka Po' Tun.

Några andra kontinenter är:

 • Aldmeris, man vet inte om något bor här, vissa tror t.o.m att denna provins inte existerar
 • Atmora, som är ett obeboeligt väldigt kallt land
 • Pyandonea som är hem för Maormer, "The Tropical Elves"
 • Yokuda, som en gång i tiden befolkades av "Redguards"

Tillsammans utgör dessa kontinenter en planet man kallar för Nirn.

Daedra-gudarna[redigera | redigera wikitext]

I spelserien finns sammanlagt sjutton Daedra-gudar och vissa av dem kan ge spelaren en eller flera artefakter.

Azura är Deadric-prinsessan vars sfär är solnedgången och gryningen. Hon har alltid avbildats som en kvinna och är även känd som Modern av Rosen och Drottningen av Natthimmelen. Hon var även förutspådd av Sotha Sil och den enda av Daedra-gudarna som anses vara god, enligt de dödliga. Av henne kan man förtjäna artefakten Azura's Star, en återanvändbar Soul Gem som finns i The Elder Scrolls III: Morrowind, The Elder Scrolls IV: Oblivion, The Elder Scrolls V: Skyrim.

Boethiah är Daedric-prinsessan som styr över bedrägeri, konspiration, lönnmord, förräderi och olagligt störtande av myndighet. Boethiah är oftast avbildad som en kvinna och är ansedd som en maskerad krigare. Hon styr även turneringen Ten Bloods. Av henne kan man förtjäna olika artefakter beroende på spelet. I Morrowind och i Oblivion kan man få Goldbrand som är ett förtrollat svärd och i Skyrim kan man få Ebony Mail som är ett förtrollat bröstskydd.

Clavicus Vile är Daedric-prinsen vars sfär är beviljandet av makt och önskningar. Clavicus har också en följeslagare vid namn Barbas som är formskiftare. Han syns oftast i formen av en hund men i Oblivion sägs det i dialoger att han tog formen av en Scamp och gjorde avtal med Orcher. Clavicus själv är avbildad som en gladlynt kille med horn som sticker ut ur pannan. I The Elder Scrolls Adventures: Redguard kunde man se honom men inte interagera med honom men i Morrowind, Oblivion och Skyrim kan man starta Side Quests. I alla spelen (utom Redguard) kan man få The Mask of Calvicus Vile men i Skyrim kan man bestämma om man vill få The Mask of Calvicus Vile eller The Rueful Axe. I Morrowind kan man även köphandla med Clavicus dyrkare om man har The Bitter Cup och då kan man få politiskt stöd tillbaka.

Hermaeus Mora är Daedric-prinsen av kunskap och minnen och hans sfär är beskådningen av stigande och sjunkande rädsla och det förflutna och framtiden som lästs i himmelen och stjärnorna. Hermaeus är en av de mest groteska Daedrorna, avbildad som en rund massa med tentakler, med ett stort överflöd av ögon och fyra gigantiska, kräftliknande klor. Han existerar bara i Oblivion och Skyrim (i Dragonborn DLC till Skyrim blir Hermaeus mer avancerad). Om man klarar av hans uppdrag belönas man med Oghma Infinium.

Hircine är Daedric-prinsen av jakten, känd som Jägaren och Fadern av Människobestar. Han sprider ett virus som får dödliga att bli till bestar vilket gör honom till väktaren av varulvar och andra monster. Dessa speglar hans sfär beundransvärt, jagar på natten och jagas på dagen. Hircine har funnits sedan An Elder Scrolls Legend: Battlespire tills i Skyrim och är avbildad som en vältränad man med ett hjorthuvud och stora horn och han har sällskap av en varg. I Skyrim har han dock en annan skepnad, som en vit hjort istället för varg. Av hans uppdrag kan man välja vilken av artefakterna man vill ha, antingen Savior's Hide eller Hircine's Ring.

Jyggalag är Daedric-prinsen av ordning men mycket mer information kom inte förutom i boken On Oblivion (som funnits sedan The Elder Scrolls II: Daggerfall) men när The Elder Scrolls IV: Shivering Isles kom ut så kom det fram mer. Shivering Isles avslöjar till exempel att Jyggalag också är Sheogorath. Eftersom han blev så kraftfull blev andra Daedra-gudar rädda för honom och gjorde honom galen, vilket blev Sheogorath. För att han skulle lida ännu mer gjorde de så att han i slutet av varje era fick tillbaka sin makt för att kunna ta tillbaka land från sitt galna jag, men så fort han var klar var allt förlorat igen, och han fick börja om. Denna händelse kallades Greymarch. Han bär en svart, glänsande rustning med många detaljer.

Malacath är Daedric-prinsen vars sfär är det avvisade och utstötta, väktare av den Svurna Eden och den Blodiga Förbannelsen. Han skapades när Boethiah åt upp Aedra Trinimac, som fick Orismer, eller Orcher, att födas eftersom de var Trinimac's hängivna följare. Av Orcherna kallas han Malauch och av Nords kallas han The Old Knocker, eftersom det sägs att han stal mänsklighetens långa livslängd. Malacath föraktar psykisk svaghet. Malacath är också en av The Four Pillars of The House of Trouble och han avbildas som en muskulös Orch med ett tungt långsvärd, redo att slå till. Han existerar i Morrowind, Oblivion och Skyrim och av honom kan man få den kraftfulla stridshammaren Volendrung.

Mehrunes Dagon är Daedric-prinsen av förstörelse, förändring, revolution, energi och ambition och han är associerad med naturliga faror som bränder, jordbävningar och översvämningar. Hans plan över Oblivion är The Deadlands. Han är väldigt viktig i Morrowind, där han representerar den ogästvänliga miljön men i väldigt många kulturer är Dagon bara en gud av blodspillan och förräderi. Han är ses först i Battlespire och sedan fortsätter han att finnas tills i Skyrim. Han är också en av The Four Pillars of The House of Trouble och han avbildas som en vältränad man med fyra armar, spetsiga öron och ett flertal horn på huvudet. I Oblivion och Skyrim kan man då få Mehrunes' Razor men i Oblivion finns inga Side Quests till Dagon så man kan bara hitta kniven.

Mephala är Daedric-prinsessan vars sfär är det skymda från de dödliga och hon blandar sig i de dödligas affärer för sitt eget nöjes skull. Hon ser också affärerna som en fläta: drar man ut en bit drar allting upp sig. Hon är avbildad som en kvinna med fyra armar och en överdrivet lång tunga och sägs också vara Hermaeus Mora syster. I Oblivion och Skyrim kan man interagera med henne och efter att man har slutfört hennes uppdrag kan man få långsvärdet Ebony Blade av henne.

Meridia visas som en skymd Daedric-prinsessa av dödliga, eftersom så lite är känt om henne. Hon är associerad med energin från de levande och hyser ett visst hat mot levande döda. Hon avbildas som en vacker kvinna med vingar och hon finns i Oblivion The Elder Scrolls IV: Knights of the Nine DLC och Skyrim. I Oblivion kan man få Ring of the Khajiiti och i Skyrim kan man få svärdet Dawnbreaker.

Molag Bal är Daedric-prinsen av dominering, slaveri och våldtäkt. Hans plan över Oblivion är Coldharbour. Han kallas ibland för själarnas skördesman och vampyrernas fader. Hans föremål är The Mace of Molag Bal. Molag Bal har en viktig roll i MMO spelet The Elder Scrolls Online (även kallat ESO), där han är huvudfienden och har tagit spelarens själ.

Namira är en Daedric-prins.

Nocturnal är en Daedric-prins över natt och mörker. Hennes plan över Oblivion är Evergloam. Hon dyrkas av tjuvar och hennes mänskliga tjänare är The Nightingales. Hennes föremål är The Skeleton Key och Cloak of Nocturnal.

Peryite är Daedric-prinsen av pest. Han är bland de svagaste daedra-gudarna.

Sanguine är Daedric-prinsen av synder och lust. Hans föremål är Sanguine's Rose.

Sheogorath är Daedric-prinsen av galenskap. Han framställs som en finklädd gammal man med ett vitt pipskägg. Han är helt oförutsägbar och kan göra vadsomhelst, närsomhelst. Han har en stark förkärlek till ost. Hans föremål är The Wabbajack.

Vaermina är Daedric-prinsen av drömmar och mardrömmar.

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://www.uesp.net/wiki/Arena:Arena
 2. ^ http://www.uesp.net/wiki/Daggerfall:Daggerfall
 3. ^ http://www.uesp.net/wiki/Morrowind:Morrowind
 4. ^ http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:Oblivion
 5. ^ ”The Imperial Library”. http://www.imperial-library.info/.  samlar det mesta av Elder Scrolls lore

Länkar och källor[redigera | redigera wikitext]