The Flower Kings

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
The Flower Kings
Flowerkings2004.jpg
Roine Stolt och Tomas Bodin
BakgrundSverige Sverige
Genreprogressiv rock
År som aktiva1995
SkivbolagFoxtrot, InsideOut
Webbplatsflowerkings.se
Medlemmar
Roine Stolt
Hasse Fröberg
Tomas Bodin
Jonas Reingold
Felix Lehrmann
Tidigare medlemmar
Jaime Salazar
Michael Stolt
Zoltan Csörsz
Daniel Gildenlöw
Marcus Liliequist
Erik Hammarström
Ola Heden

The Flower Kings är ett svenskt progressivt rockband som uppstod under den så kallade tredje vågen på 1990-talet. Det bildades augusti 1994 som kompband till Roine Stolts turné till skivan The Flower King.

Bandets musik skiljer från många andras inom den neo-progressiva rocken genom att vara mer komplex och har därmed fler likheter med symfonirocken. Gruppen har hämtat inspiration från 1970-talets stora progrockgrupper, till exempel Genesis, Yes och Gentle Giant. Gruppens debutalbum hette Back in the World of Adventures och släpptes 1995.

Historia[redigera | redigera wikitext]

The Flower Kings startades av Roine Stolt år 1995 efter att han 1994 släppt soloskivan The Flower King. Gruppen formades kring de musiker som medverkade på skivan. Även om The Flower King är ett soloprojekt av Roine Stolt så räknas den skivan som starten av Flower Kings då flera av gruppens musiker medverkade på albumet.

Roine startade sin karriär redan på 1970-talet som tonåring i den svenska symfonirockgruppen Kaipa, där han tidigt visade sin talang som låtskrivare. Han lämnade gruppen i slutet av sjuttiotalet för att satsa på en solokarriär, men det var först 1994 som han med sitt soloprojekt The Flower King fick så pass framgång att det var lönt att bilda en grupp och ge sig ut på turné.

The Flower Kings har visat stor produktivitet och har givit ut album i stort sett varje år efter starten, varav flera som dubbel-cd. De tidigare skivorna är inspirerade av Yes, men det musikaliska uttrycket har breddats successivt. Roine Stolt skriver det mesta materialet men även övriga musiker, främst Tomas Bodin, bidrar med material.

Medlemmarna medverkar även i sidoprojekt och ger ut soloalbum. Roine Stolt blev år 2000 medlem i supergruppen Transatlantic, som har släppt flera album och dvd:s. både studio och live, och gjort flera turnéer.

År 2005 turnerade The Flower Kings under namnet "Circus Brimstone" där de endast spelade instrumentalmusik, vilket dokumenterades på en liveskiva. 2008 satsade medlemmarna i The Flower Kings på andra projekt och år 2009 återförenades Transatlantic, vilket innebar att gruppen tog en paus. Gruppen återförenades 2012 och har släppt ytterligare två album och turnerat i Europa, USA och Japan.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande medlemmar
Tidigare medlemmar

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum[redigera | redigera wikitext]

Livealbum[redigera | redigera wikitext]

Limited Edition Official Bootlegs[redigera | redigera wikitext]

Fan Club-album[redigera | redigera wikitext]

Samlingsskivor[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]