The Germans

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

The Germans var det sjätte avsnittet i Pang i bygget och ingick i säsong ett. Avsnittet sändes första gången av BBC 24 oktober 1975. Detta avsnitt, liksom de andra, har visats ett stort antal gånger i svensk TV.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Sybil är inlagd på sjukhus för att operera bort en besvärlig tånagel. Tillsammans med Basil diskuterar hon från sjuksängen några av detta avsnitts teman: Basils många försök att få upp ett älghuvud i lobbyn (jämför med tavlan i avsnitt ett), en förestående brandövning samt det faktum att ett antal tyska gäster ska anlända. Efter att ha gnabbats med en sjuksköterska samt mött Sybils mycket artige afrikanske läkare åker Basil, skageglad inför Sybils smärtsamma operation, hem till hotellet. Väl där måste han stå ut med ständiga telefonsamtal från Sybil, som inte tror att han kan sköta hotellet, samtidigt som han försöker sätta upp älghuvudet.

I en minnesvärd scen har Basil en lång diskussion med Major Gowen angående kvinnor även om man kommer in på ideliga sidospår. Bland annat berättar majoren om en ungdomskärlek, diskuterar sin syn på olika raser och vädrar sin avsky inför tyskar. En stund senare råkar majoren för övrigt föra en dialog med Basils älghuvud (egentligen Manuel som städar bakom disken). Därefter käbblar Basil en god stund med några gäster under det att han för dem försöker förklara skillnaden mellan hur brandlarmet och tjuvlarmet på hotellet låter. När brandövningen sedan genomförs råkar Manuel åstadkomma en riktig brand i köket, något som Basil inte begriper under en lång stund. När det väl står klart att det brinner i köket råkar Basil i panik och det hela slutar med att han får en stekpanna i huvudet och hamnar på sjukhuset med hjärnskakning. Förvirrad insisterar han på att återvända till hotellet, och lyckas till slut smita iväg.

Polly har precis tagit emot de tyska gästerna då den förvirrade Basil anländer och försätter sig i en rad pinsamma situationer. Det är även i detta sammanhang som den kända frasen "don't mention the war!" ("nämn inte kriget!") myntas. Basil, som säger sig vilja undvika prata om andra världskriget kommer tvärtom ideligen in på detta, till gästernas förtvivlan. Därefter gör han även en imitation av Hitler och marscherar runt på preussiskt manér innan scenen slutar i kaos då läkaren anländer för att hämta tillbaka honom till sjukhuset. De tyska gästerna undrar sålunda hur detta märkliga folk engelsmännen kunde besegra dem i krig och en äldre tysk får sista repliken: "How ever could they win?!".

Betydelse[redigera | redigera wikitext]

John Cleese har vid olika tillfällen kommenterat detta avsnitt eftersom många uppfattade det som en drift med tyskar. Cleese menade att det tvärtom handlade om en drift med engelsmännens attityder till kriget och stundtals även deras förakt för tyskar. I det aktuella avsnittet är det också Basil som gör sig själv till åtlöje medan tyskarna så gott de kan behåller fattningen inför hans många utläggningar om Hitler och Nazism. Episoden med majoren kan sägas tjäna som en påminnelse om att även engelsmännen kan ha rasistiska attityder. Cleese har även uttryckt stor beundran för tysk kultur, i synnerhet författare som Herman Hesse och Thomas Mann.

Källor[redigera | redigera wikitext]