Hoppa till innehållet

The Island

Från Wikipedia
The Island
Genrescience fiction/thriller
RegissörMichael Bay
ProducentMichael Bay, Ian Bryce, Walter F. Parkes, Laurie MacDonald
ManusCaspian Tredwell-Owen, Alex Kurtzman och Roberto Orci
SkådespelareEwan McGregor
Scarlett Johansson
OriginalmusikSteve Jablonsky
ProduktionsbolagDreamWorks SKG, Warner Brothers, Parkes/MacDonald Productions
Premiär
Speltid136 minuter
LandUSA
Språkengelska
Budget$126 miljoner amerikanska dollar
Intäkter$162 949 164 amerikanska dollar
IMDb SFDb Elonet

The Island är en amerikansk långfilm som hade biopremiär i USA den 22 juli 2005.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelas i framtiden (sett utifrån året filmen gjordes), år 2019. På grund av förgiftning och miljöförstöring har jordens människor samlats i en stad. Med hjälp av ett komplicerat övervakningssystem ser datasystemet till att envar äter en näringsriktig kost. Det enda som håller hoppet om ett bättre liv uppe är ett lotteri där människor slumpmässigt väljs ut och får lämna staden och komma till The Island, ett paradis som aldrig har blivit förgiftat.

En av dessa människor är Lincoln 6 Echo som undrar om världen utanför. Han blir kallad till psykolog och berättar om sin återkommande dröm: att han befinner sig på en båt. Psykologen försöker lugna honom - har han inte allt han behöver? Han får jobba som laboratorietekniker, äta i den gemensamma matsalen, får klä sig i snygga vita kläder och ständigt ompysslad av den allestädes närvarande vaktpersonalen.

Lincolns bästa kompis är Jordan 2 Delta som har turen att vinna lotteriet. På natten innan hon ska lämna staden vaknar han efter sin dröm, lämnar rummet och tar sig in där endast övervakningspersonalen har tillträde. Iklädd en läkarrock blir han vittne till hur en ung kvinna dödas efter att ha fött barn. En man som också har vunnit lotteriet nyligen ligger på ett operationsbord och ett läkarlag ska plocka ut hans organ.

Hela hans värld verkar vara något helt annat än vad han har fått lära sig. Lincoln lyckas dock få tag i Jordan och tillsammans lyckas de fly till utsidan. Sakta går sanningen upp för dem: deras samhälle är en enda klinik för att odla fram mänskliga organ, människorna i staden är kloner, deras minnen om ett tidigare liv är inplanterade och de får bara leva tills deras original behöver deras organ för transplantation. Lincoln och Jordan är egentligen bara 3-4 år gamla, vet ingenting om världen utanför men bestämmer sig för att ta sig till Los Angeles.

Men företaget som äger kloningskliniken inser att mycket står på spel om allmänheten får veta att klonade människor används som slit-och-släng varor och sätter därför in en halvmilitär styrka för att stoppa de två rymmarna.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”The Island”. Box Office Mojo. 26 augusti 2005. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=island05.htm. Läst 21 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]