The Salmon of Doubt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
The Salmon of Doubt: Hitchhiking the Galaxy One Last Time
FörfattareDouglas Adams
OriginalspråkEngelska
LandStorbritannien
Utgivningsår2002
Utgiven på
svenska
2002
HuvudpersonerDirk Gently
Del i serie
Ingår i serieDirk Gently-serien
Del3
Föregås avTedags för dystra själar

The Salmon of Doubt: Hitchhiking the Galaxy One Last Time (svenska: Tvivelns lax: att lifta runt i galaxen en sista gång) är en postum samling med material av författaren Douglas Adams, släppt i maj 2002, exakt ett år efter hans död. Boken består till stor del av essäer om teknik och livserfarenheter, men den inkluderar även den ofullbordade romanen som Adams arbetade på vid sin död, The Salmon of Doubt, den tredje delen av Dirk Gently-serien. Boken har aldrig getts ut på svenska.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Adams började först att skriva The Salmon of Doubt som en Dirk Gentlybok, en uppföljare till Tedags för dystra själar från 1988. Boken blev aldrig färdig innan Adams dog, men det starkaste materialet från flera olika utkast lades samman till del av det som sedan blev The Salmon of Doubt: Hitchhiking the Galaxy One Last Time.[1]

Adams erkände att när han planerade boken tyckte han att idéerna han hade skulle ha passat bättre till en uppföljare till Liftarens guide till galaxen. Han sade att "En del av sakerna som från början var med i The Salmon of Doubt fungerade inte riktigt", och han planerade att "ta några av idéerna som inte passade i ett Dirk Gently-sammanhang och placera dem i ett Liftaren-sammanhang... och för gamla tiders skull kanske jag kallar det The Salmon of Doubt."[2][3] Han hade uttryckt missnöje med den femte Liftaren-boken, I stort sett menlös, och har sagt att "Folk har sagt, med rätta, att I stort sett menlös är en väldigt dyster bok. Och det var en dyster bok. Jag skulle vilja avsluta Liftaren med en gladare ton, så fem verkar vara fel sorts nummer; sex är ett bättre sorts nummer."[4][5]

Versioner[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera något varierande versioner av boken. Den brittiska upplagan inkluderar ett förord av Stephen Fry, medan den amerikanska utgåvan har en introduktion av Christopher Cerf. Ljudboksversionen består av 7 CD-skivor lästa av Simon Jones, men innehåller även de två introduktionerna, lästa av diverse författare. Den amerikanska pocketutgåvan har en introduktion av Terry Jones, och har inte med vissa material på grund av upphovsrättsproblem.

Den fjortonde tryckningen av den amerikansk-kanadensiska pocketen skiljer sig från den nionde tryckningen av inbundna utgåvan på vissa sätt. Medan pocketutgåvan har Stephen Frys förord har inbundna utgåvan Christopher Cerfs förord, och Adams brev till David Vogel på sida 168 Adams adress med, medan den inte är med i pocketutgåvan. "The Private Life of Genghis Khan" är inte heller med i pocketutgåvan.

Den amerikanska pocketutgåvan med ISBN 0-345-45529-0 innehåller allt från den inbundna utgåvan, samt "An Introduction to the Introduction to the New Edition" och "Introduction to the New Edition", två förord av Terry Jones. Materialet som togs bort i och med den amerikansk-kanadensiska pocketutgåvan är med i denna utgåva.

Utgåvor[redigera | redigera wikitext]

Radioserie[redigera | redigera wikitext]

BBC Radio 4, som tidigare gjort radioserier baserade på de andra berättelserna om Dirk Gently, köpte upp rätten till The Salmon of Doubt och skulle göra den till en radioserie i sex delar att spelas under mitten av 2010.[6] Dessa planer släpptes dock då BBC istället började planera en TV-serie baserad på de två första böckerna i serien.[7]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Douglas Adams, The Salmon of Doubt, p. 10, ISBN 0-330-32312-1
  2. ^ The Salmon of Doubt by Douglas Adams”. The Independent (London). 10 maj 2002. http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/reviews/the-salmon-of-doubt-by-douglas-adams-650803.html. 
  3. ^ Cover Stories: Douglas Adams, Narnia Chronicles, Something like a House”. The Independent (London). 5 januari 2002. http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/features/cover-stories-douglas-adams-narnia-chronicles-something-like-a-house-672250.html. 
  4. ^ Flood, Alison (17 september 2008). ”Eoin Colfer to write sixth Hitchhiker's Guide book”. The Guardian (London). http://www.guardian.co.uk/books/2008/sep/17/douglasadams?gusrc=rss&feed=books. 
  5. ^ Matt Newsome's 1998 interview with Douglas Adams
  6. ^ Final Dirk Gently novel to be adapted for Radio 4
  7. ^ ”BBC plans Dirk Gently TV series”. Chortle.co.uk. 11 oktober 2020. http://www.chortle.co.uk/news/2009/10/11/9767/bbc_plans_dirk_gently_tv_series. Läst 11 oktober 2009.